Сенките на забравените прадеди. Корените на човешкия вид - Карл Сейгън, Ан Друян

Сенките на забравените прадеди. Корените на човешкия вид
Автор: Карл Сейгън, Ан Друян
Обем: 560 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Бард"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2003-12-18
Нашата цена: 20.24 лв
 

ГОЛЯМА книга за ГОЛЕМИ въпроси – “Кои сме ние? Откъде идваме? Защо сме точно такива, а не някакви други? Какво означава да си човек?” С всичко, характерно за запазената марка на Сейгън/Друян – кристално ясно изложение… невероятни анекдоти… първокласна наука, написана на език, достъпен за всички.

Киркус Ревю

Лабиринт от биология, психология, еволюция, факти, теории, вероятности, възможности и вдъхновение… Предупреждение към тези, които разглеждат човешкото положение като непоклатим стълб на върха на еволюционната планина, като златен часовник на края на огромната верига живи същества – те ще намерят в Сенките много тревожни факти.

Маями Хералд

Сенките на забравените прадеди беше избрана от “Скуул Лейбръри Джърнъл” за “една от деветте най-добри книги на годината” сред 40 000 заглавия: “Завладяващият стил е успял да постигне… яснота, която ще задържи интереса дори и на тези читатели, които въобще не се интересуват от наука."

"Вълнуваща и провокативна... Книгата е написана с невероятно майсторство и плаче да бъде видяна на филм, освен да бъде прочетена.

"Поразителна... Просто празник. Завладяваща и елегантно написана, книгата разказва за произхода на живота на Земята, описва неговото разнообразие и характеристики и достига до своята кулминация в дискусията за природата на хората и за сложните следи от еволюционното минало на човечеството... Това е една невероятна история, разказана с много майсторство."

Файненшъл Таймс (Лондон)

Световноизвестният учен Карл Сейгън и прочутата писателка Ан Друян са описали Корените на човешкия вид - един ясен и завладяващ разказ за това, как хората сме станали такива, каквито сме. Сенките на забравените прадеди е вълнуваща сага, която започва с произхода на Земята. С много хумор и драматизъм книгата показва, че редица от нашите основни характеристики - самоосъзнаването, технологията, семейните връзки, подчинението пред властите, омразата към тези, които са дори и малко по-различни от нас, разумът и етиката - водят началото си от дълбините на времето и могат да бъдат обяснени чрез връзките ни с други животни.

Сейгън и Друян се отправят на спиращо дъха пътешествие през времето и пространството, спират се на някои от повратните точки на еволюционната история и проследяват корените на секса, алтруизма, агресията, насилието и господството. Книгата им достига връхната си точка в едно изключително оригинално изследване на връзките между приматите и хората. Удивителна в своя размах, брилянтна в прозренията си и невероятно завладяваща, Сенките на забравените прадеди е триумф на популярната наука.

ОТЗИВИ

"В тази книга Карл Сейгън и Ан Друян хвърлят светлина върху някои от най-големите въпроси на нашето време, а и на всяко друго време. Понякога предлагат ясни обяснения, а друг път предизвикват читателя да се замисли върху тези истини, които смятаме за свещени. Сенките е една от тези книги, които задължително трябва да бъдат прочетени."

"Ню Орлиън Таймс-Пикаюн"

"Изпълнена с невероятни анекдоти, игриво остроумие и хумор, широк набор свързани с проблема научни данни и (предупреждение към тези читатели, които се скандализират лесно) "откровена експлицитност по отношение на сексуалната тематика"." -

"Нешвил Банър"

"Отдавна не бях попадал на нехудожествена книга, която да е толкова завладяваща. Понякога се хващах, че с обръщам страницата с нетърпение, все едно чета криминален роман и нямам търпение да разбера, кой е убиецът."

"Копрус Кристи Колър-Таймс"

"Един изпълнен с красноречие опит да бъде поставено човешкото общество в своя контекст... Те използват същия завладяващ стил, който предопредели световния успех на Космос... Става дума за голяма история. Всъщност, това вероятно е най-голямата история."

"Уърчестер Телеграм" (Масачузетс)

"Една цялостна и вълнуваща история... Философска, поетична, дори остроумна, с чувство на почти религиозно преклонение."

"Буук Пейдж"

"Превъзходна... Една важна книга, която заслужава да бъде прочетена и обсъдена от възможно най-много хора."

Монроу Стрикбергер, автор на учебника "Еволюцията", за "Сан Франциско Екзаминър-Кроникъл"

"Натрапчиво завладяваща. Карл Сейгън вероятно е най-добрият литературен стилист, който ни е дала американската наука след Лорън Айзли и Люис Томас."

"Обзървър" (Лондон)

"Сякаш можем да чуем познатия му глас, който води читателя през времето от първите гърчове на Вселената, през развитието на ДНК и еволюцията до появата на съвременните примати."

Ганет Нюс Сървис

"Приносите на Сейгън към все по-широкото публично възприемане на науката и към създаването на провокативни връзки между различни научни области са на изключително високо ниво и са от огромна полза за нашето общество."

Джон Бакол, Институт за Напреднали Изследвания в Принстън, Ню Джърси

"В нея има секс. Има хумор. Има драма. Има всичко, заради което хората ходят на кино."

Стив Найт, KIEV-AM, Лос Анджелис

КАРЛ СЕЙГЪН (1934-1996)е професор по астрономия и космически науки и директор на Лабораторията за космически изследвания в университета в Корнел. Той играе основна роля в експедициите на апаратите "Маринър", "Вайкинг" и "Вояджър" до планетите от Слънчевата система, за което получава медалите на NASA за Изключителни научни постижения и (два пъти) за Всеотдайна служба към обществото.