Пантелей Якимов. Живот и дейност - Георги Якимов

Пантелей Якимов. Живот и дейност
Автор: Георги Якимов
Обем: 382 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-12-22
Нашата цена: 12.00 лв
 

Монографията на д-р Георги Якимов е посветена на живота и дейността на Пантелей (Пандели) Кисимов — една от най-интересните и противоречиви личности на възрожденската епоха. Роденият в Търново през 1832 г. българин развива значителна обществена дейност в родния си град през 50-те и 60-те години на XIX в. Той подпомага като настоятел и кореспондент редица възрожденски печатни издания, отваря книжарски дюкян, включва се активно в борбата срещу търновските гръцки владици Неофит и Григорий, не остава чужд и към революционните начинания на капитан дядо Никола и хаджи Ставри.
В книгата централно място заема проучването на емигрантската дейност на П. Кисимов в Румъния. Там той оформя идейните си възгледи и участва активно в дейността на БТЦК. Под неговото перо излизат важни политически документи на организацията, като брошурата „България пред Европа" (1866) и „Мемоар до султан Абдул Азис" (1867). Под влиянието на австро-унгарския дуализъм П. Кисимов застъпва идеята за турско-българска държава като възможен вариант за решаването на българския национален въпрос. Залагайки на тази компромисна и губеща политика, се противопоставя на революционното движение. По-късно П. Кисимов преминава в редиците на Добродетелна дружина, където продължава да защитава дуалистичната политика. До Освобождението на българските земи от османска власт възрожденският деец неведнъж лансира своите възгледи пред известния турски държавник Мидхат паша.
Изследването се основава на богат документален материал и представлява първи опит за биографично проучване на този виден представител на реформистките среди през възрожденската епоха. Книгата е предназначена за специалисти, студенти, учители, ученици и за всички, които искат да осмислят разнообразието на възгледи в българския политически живот преди 1878 г.