Тайните служби. Американското разузнаване в един враждебен свят - Лок Джонсън

Тайните служби. Американското разузнаване в един враждебен свят
Автор: Лок Джонсън
Обем: 338 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Лик"
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-01-20
Нашата цена: 9.01 лв
 

Книгата не е в наличност
В това изключително изследване на американските разузнавателни организации от Втората световна война насам, Лок Джонсън обсъжда как и доколко добре тайните служби защитават интересите на САЩ. Авторът разглежда икономическия шпионаж, разузнавателните операции, контрола, осъществяван от правителството, реакциите и ролята на медиите, етичните въпроси за границите на разузнаването.

Информацията, събирана и анализирана от тайните служби, е от съществено значение при вземане на редица политически решения, което отрежда безспорна роля на разузнавателните агенции. Но в същото време доказателствата неоспоримо свидетелстват, че тайните служби могат не само да пазят демокрацията, но и да подкопават устоите й... Нещо повече — информацията, която те осигуряват на лидерите на държавата, в определени случаи се оказва съвсем погрешна в резултат от неправилни преценки или пропуски в системата на докладване.

Книгата е изградена върху сериозни проучвания на държавни документи, периодика и научни трудове, както и върху огромен брой интервюта и разговори с професионалисти от всички нива на тайните служби, както и с външни експерти от САЩ и чужбина.