- center cellpadding='3' cellspacing='3' border='0' w

Вечният конник
Автор: Боряна Балин
Обем: 358 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Еднорог "
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-04-07
Нашата цена: 8.62 лв
 

Вечният конник препуска отново...
Крали Марко кръстосва меч със силите на злото. Змейове и самодиви събуждат магията на древната българска земя.
Една стара и вечно нова легенда - за смърт и любов, предателства и вярна обич, измяна, проклятие и надежда.

…Напоследък, под могъщото въздействие на култовия филм „Властелинът на пръстените" по безсмъртната творба на Толкин и критици, и читатели се питат защо компютъризираният и машинизиран съвременен човек толкова силно е привлечен от вселената на древните вълшебни създания, с какво го привличат странните светове на съновидението. Повече от ясно е, че първото обяснение е компенсаторното: жалбата по безвъзвратно изгубената първичност на изворите, по изконната чистота на началото, по сякаш изчезналия във всекидневието ни кръговрат на сезоните. Изтънява опасно нишката на паметта ни, спомените ни секват някъде до предходното поколение, а далеч в миналото зейва зловеща бездна, в която потъват корените ни. Затова и търсим спасение в магическата формула „Имало едно време", която не изисква от нас уточняване и конкретизиране, а ни позволява свободно да се реем в лабиринтите на пространството и времето. Срещу унифицираните физиономии на съвременниците ни се изправят ведрите и многоцветни лица на приказните герои, а срещу напъните на обгръщащата ни бездуховност се сражават изникващи от сънищата ни за щастие богове и магьосници. Фентъзито, тази безкрайна приказка за пораснали момичета и момчета, е сигурното ни убежище от страховете и комплексите, там чутовната битка между Доброто и Злото неизменно завършва с триумфална победа на жизненото начало.
Боряна Балин добре знае всичко това, но най-важното е, че тя сигурно поема в ръцете си могъщото оръжие на въображението. Грешат онези, които си представят, че за тази цел е достатъчно да притежаваш очарованието на Шехерезада, тъй като не по-малко важна в случая е ерудицията. Авторката познава синтезираната мъдрост на десетки научни трудове, тя не просто е събрала и проучила материала за Крали Марко, но упорито е търсила системата на етногенетичния процес, в който равноправно присъстват езически вярвания, древнохристиянски заемки и наноси от по-новите времена…

Завършила английска филология в София, Боряна Балин живее във Финландия. Преподава английски език и превежда от английски и скандинавски езици. „Вечният конник" е дебютната й книга, с която се връща към своите корени.