Доброволци за смърт. - cells

Доброволци за смърт. История на самоубийствените атентати
Автор: Франсоа Жере
Обем: 270 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Лик "
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-06-01
Нашата цена: 9.10 лв
 

На 11 септември 2001 г. е извършен най-зрелищният атентат в човешката история. Мощта на атаката и символизмът на целите водят света до своеобразен шок, чиито последици продължават да се развиват.
В ерата на свръхмодерните оръжия сме изправени пред нещо чудовищно - човекът, венецът на творението, сам се превръща в екстремно оръжие. Оръжие, страшно както с поразяващата си сила, така и със самата си същност, която противоречи на най-силните човешки инстинкти. Какво мотивира доброволеца за смърт? Какви материални интереси, какви идеали, каква смъртоносна жажда за отмъщение?
Това изключително изследване проследява историята на самоубийствените атентати - от саможертвената смърт в Античността до най-известните действащи терористични групировки. Авторът разглежда причините за този феномен, които се крият както в икономическото развитие, така и в културните и религиозни фактори. Изследвани са методите за подготовка на доброволци и начините, по които може да се противодейства на терористичните актове.