Загадъчният свят на животните - Ернст Мекелбург

Загадъчният свят на животните
Автор: Ернст Мекелбург
Обем: 231 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Литера Прима"
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-06-22
Нашата цена: 6.88 лв
 

Книгата не е в наличност
Етологията, науката за поведението на животните, чиято цел не е да господства над животните и да ги използва, а да се учи от тях, променя етиката на нашите отношения към целия жив свят, защото показва разума, чувствителността и емоциите на животните, т. е. всичко, което у човека се нарича „душа".
Етологията е онази, която ни учи, че ние, хората, не сме извънприродни същества, а сме братя на приматите - бозайници като тях, сродни с говедата и свинете, които отглеждаме във фабрики за месо. Роднини сме и с безбройните телета, които ликвидираме в специални съоръжения за унищожение, с лисиците, които съвсем между другото обгазяваме, с тюлените, чиито кожи сваляме на живо(!), с китовете, които ловим с харпуни, с елените и сърните, които стават жертви на ловуването, с кучетата и котките, които измъчваме до смърт в лабораториите си. Червена, топла кръв тече и в техните жили, дробовете им дишат същия въздух като нас. Сърцата им бият в ритъма на същите емоции. Нагоните, радостите, надеждите и отчаянията им, потребностите им се подчиняват на същите фундаментални закони като тези на човека.

Ернст Мекелбург е адвокат на животните. Той се числи към онзи елит, който се бори за по-висши морални критерии в отношенията ни към тях. С отлично подкрепената си с проучвания книга той по увлекателен, жив и лек начин ни предлага учудващо изобилие от етологични познания.
„Тайният свят на животните" е книга за четене, за прелистване, прескачане на отделни страници и повторното им препрочитане. Авторът се отказва от пъстрите описания, затова пък разказва обаятелно за безбройните чудни духовно-ментални и физически качества на сродните ни създания, описва колко близки в някои отношения са до хората, излага с помощта на примери, че разполагат с разум и съзнание. Чрез осветляване на вътрешния, таен живот на животните иска да покаже, че човекът няма право да се смята за господар на животното, няма право да го използва, потиска, унижава, измъчва, да го използва за обект на опити.
Книгата на Ернст Мекелбург е обещаващ опит да се доближи днешният човек до сродното ни същество „животно" и да се покаже целостта на природата. За мен ще е чест да добавя „Тайният свят на животните" е ценен справочник в специализираната библиотека на Съда за правата на животните.

Франц Вебер