Приключение и всекидневие - Иван Драгоев

Приключение и всекидневие
Автор: Иван Драгоев
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-06-26
Нашата цена: 5.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Настоящата книга не преразказва други книги, а нейният автор не придобива своята авторова идентичност, проучвайки други автори. Тук текстът се самосъздава вследствие на едно живо размишление на Иван Драгоев върху собствения си личен и културен жизнен опит. За него книгите на традицията са само езикови помощни средства за по-добра артикулация на този жизнен опит тук и сега. И ако се опитаме да кажем кой е всъщност въпроса, който го е мотивирал и е задвижил тази поредица от наблюдения, тезиси и аргументи, вероятно ще изплува Как да разбираме живота си?. Книгата е един отговор на този въпрос.
Човешкият живот е разпънат между всекидневието и приключението. От една страна – всекидневието (като нарочно радикализиран полюс), което ни обвързва с ритуала, с банално-рутинното, с безличността на тълпата и вещите, със самозабравата – там, където в мен има нещо, което не е от мен, там, където живея, съществувайки. От друга страна – приключението (като също нарочно радикализиран полюс), което ни ангажира с риска, несигурното, непонятно-новото, самотата и празника – там, където оригинално откривам нищото, себе си като Аз, като едно напълно друго Аз, където за първи път автентично общувам със себе си, там, където живея събитийно.
Човешкият живот осцилира постоянно между тези два полюса, утвърждавайки своята проблематична и нетъждествена на себе си природа. Какъв по-добър контекст от този, за да осъзнаем и осмислим феномена на смъртта!?
Всекидневието и приключението са два онтологично-екзистенциални хоризонти – vita sub speciaees aeternitas (живот под погледа на вечността) и vita sub speciaees mortis (живот под призмата на смъртта).
Иван Драгоев ни впечатлява с изключително интелектуалната си чувствителност за детайлите и полутоновете на човешкия жизнен опит – възможността да провиди в конкретно-физичното – в рекламата при търговския продукт, в пътуванията на мореплавателите или в приказките на Шехерезада – метафизичните планове и значения на живота.
“Приключение и всекидневие” е текст, който вдъхновява и витализира, който те ентусиазира да продължиш...!

Доц. д-р Здравко Попов