- cells

Детска урология
Автор: Марин Минков
Обем: 315 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Лик "
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-06-26
Нашата цена: 26.39 лв
 

Монографията "Детска урология" засяга проблема за урологичните заболявания в детската възраст, които се явяват едни от най-често срещаните причини за оперативна намеса при децата. Разделена е на две части:

Общата част разглежда най-съвременните разбирания за ембриогенезата, генната предиспозиция, анатомията, невроанатомията, физиологията, неврофизиологията и уродинамиката на пикочо-отделителната и мъжката полова система.

Специалната част на монографията започва с епидемиология на урологичните заболявания в детската възраст за страната. Впоследствие се разглеждат поотделно всички детски урологични заболявания, тяхната етиология и патогенеза, клиничната картина и диагноза. Акцент се поставя и на пренаталните методи за диагностициране, които дават възможност за ранна операция и подобряване прогнозата на заболяването. Илюстрирани са и новите диагностични методи, като МRI, КАТ, за съответните нозологични единици.
Разгледани са най-съвременните тенденции при лечението на тези заболявания и прогнозата в краткосрочен и дългосрочен аспект. Като цяло монографията Детска урология запълва една празнина в нашата научна медицинска литература, защото е първа по рода си на български език. Характерно за нея е изчерпателното разглеждане на тези заболявания и са включени и такива, не разглеждани до момента като интерсексуалните състояния, аномалии на женските гениталии, на урогениталния синус и пр.
Характерно за монографията е нетрадиционното подреждане на заболяванията на базата на етио-патогенетичен, а не на топографски признак, което съчетано с достъпния стил на изложение и добрия нагледен материал я прави лесно разбираема и полезна за голям кръг от лекари и студенти.
Детска урология може да се разглежда като едно фундаментално и изчерпателно проучване на проблема за урологичните заболявания в детската възраст, който бе недостатъчно добре застъпен до момента както в научните разработки, така и в медицинската образователна система у нас.