Юридически речник - Жерар Корню

Юридически речник
Автор: Жерар Корню
Обем: 1328 стр.
Формат в мм.: 180х240
Издател: ИК "Софи-Р"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2004-12-19
Нашата цена: 76.44 лв
 

Четири години бяха необходими на един голям и висококвалифициран преводачески колектив да представи на специализираната българска аудитория "Библията" на френските и европейските юристи - Юридическия речник на Корню.
Първото издание на този труд е удостоено с наградата Одильон Баро на Академията за хуманитарни и политически науки (1987) и наградата Сентур на Френската академия (1988).
Речникът търпи многобройни издания във Франция. Всяко от тях е допълнено и преработено. Ако изданието от 1987 г. включва 9078 термина, последното, по което е направен и нашият превод, наброява повече от 10 000, обстойно дефинирани, термина. В най-висока степен речникът застъпва гражданската материя. На гражданско-процесуалното право са посветени над 1000 дефиниции, а на гражданското право значително повече. В същото време може да се заяви категорично, че в него няма непредставена правна материя.
Списъкът с препоръчителна литература за юристите и преводачите на Съда на Европейските общности в Люксембург започва с Речника на Корню. След 2007 г. там ще могат да работят и българи. Работещите в България юристи също ще имат право да се обръщат към този съд. Това прави Юридическия речник на Корню незаменимо пособие за огромен брой български юристи – тези, които биха имали компетентността и смелостта да премерят силите си на европейска сцена.
В този смисъл българският превод на изданието е явление не само в областта на книгоиздаването. Без каквато и да е доза преувеличение той определено може да се приеме като един от макар и неофициалните актове на приобщаване на България към Европейския съюз.