Обичам те. Шедьоври на световната любовна лирика + CD -

Обичам те. Шедьоври на световната любовна лирика + CD
Автор:
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 115х165
Издател: ИК "Персей"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2005-02-06
Нашата цена: 16.37 лв
 

Това изящно издание, което е един чудесен подарък, излиза в навечерието на Деня на Св. Валентин. С него всеки може да каже “Обичам те” на любимия човек. В тази най-нова антология на световната любовна лирика “Обичам те” са включени 107 шедьоври на 75 поети от цял свят: библейския цар Соломон, Сафо, Омар Хайям, Данте, Петрарка, Микеланджело, Ронсар, Шекспир, Робърт Бърнс, Пушкин, Лермонтов, Юго, Байрон, Шели, Гьоте, Хайне, Петьофи, Ботев, Вазов, Рилке, Бодлер, Емили Дикинсън, Аполинер, Яворов, Дебелянов, Есенин, Пастернак, Лорка, Блок, Превер, Валйехо, Габриела Мистрал и др.
Подбрани са неувяхващи през вековете произведения, които могат да развълнуват и днешния читател. Антологията е нещо като съвременен музикален албум “The Best” – събрани са “хитовете” на световната любовна лирика, нещата, които всеки човек, изкушен от поезията, би искал да намери в една такава книга.
Повече от 30 години у нас не е правена подобна антология.
Освен класически вече преводи на Владимир Свинтила, Цветан Стоянов, Валери Петров и Недялко Йорданов, в антологията са включени съвсем нови, съвременни преводи. Те са дело на Петър Велчев – един от най-изтъкнатите български преводачи в областта на поезията. С неговото посредничество вълнуващи стихове на Пушкин, Петьофи, Рилке, Бодлер, Аполинер, Лорка, Блок, Валйехо и Мистрал са намерили изящен поетически изказ на български език. Първата публикация на тези творби е в антологията.
При подреждането е избягнат традиционният хронологичен принцип – произведенията да се подредят в зависимост от това кога са живели техните автори. В антологията са обособени 5 дяла, проследяващи зараждането, развитието и възможните финали на любовното чувство. Дяловете са: “Стрелите на любовта”, “Жажда”, “Демоните на страстта”, “Без теб” и “Завинаги заедно”.
Има и съвсем кратки бележки за авторите – адресирани са към ония, които тепърва ще се докоснат до тези поети.

Изданието е луксозно – с твърда подвързия и цветни илюстрации /репродукции на произведения на големи художници като Леонардо, Рафаело, Микеланджело, Сандро Ботичели, Тинторето, Реноар, Матис и др./.

Съставител на антологията - Пламен Тотев.
Редактор - проф. д-р Симеон Хаджикосев.

Меценат на изданието е популярната българска певица Рени

Поезията е езикът на любовта

Любовта е най-прекрасното човешко чувство – това, което най-много ни прави хора и отваря душите ни за доброто и красивото. А езикът на поезията може най-точно да представи любовта във всичките й нюанси и настроения, болката и радостта, отчаянието и възторга.
За мен е чест и удоволствие да съдействам за прекрасната идея на издателска къща "Персей" читателите да се насладят на красотата, любовта и изяществото, за да освободят поне за миг съзнанието си от гнета на ежедневието. Защото достатъчно лоши неща се случват – агресията и нетолерантността шестват по улиците, в домовете и в медиите. А хубавата книга е едно от мъничките чудеса, които зареждат човешкия космос със здравословна вибрация... Всеки би могъл да се почувства част от нея, като загърби грижите и проблемите, дарявайки на себе си и на любимите си хора малко обич, топлина и човечност с това томче, събрало шедьоврите на световната любовна лирика.

Рени

Луксозно издание с твърда подвързия и цветни илюстрации