Моят живот. От радиотория до деленето на урана - Ото Хан

Моят живот. От радиотория до деленето на урана
Автор: Ото Хан
Обем: 235 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-02-21
Нашата цена: 6.37 лв
 

Това е необикновена книга, съчетание на разказ за един дълъг живот с разказ за научните изследвания и упоритата работа по изучаване на явлението радиоактивност, в което авторът - Ото Хан, участва от самото му начало. Същевременно венецът на научната работа на Ото Хан е едно откритие, което промени из основи живота на човечеството, давайки в ръцете му ключа за използване на ядрената енергия - атомната бомба и ядрените реактори. Затова е интересно да се научи как се е стигнало до това откритие, какво е отношението на такива учени към отговорността, която носят пред човечеството при участие в научни изследвания, които често могат да бъдат използвани не за съзидание, а за разрушение и смърт.
Това е книга за живота на един от забележителните учени на миналото столетие, в която той самият разказва за своите открития, за своите наблюдения и оценки за събитията, в които участва или съпреживява. Разказва за срещите си с много от най-известните учени, дали чрез своите научни открития на човешкия род нови познания за света, но това е разказ за поведението на тези хора, за разговорите с тези учени и техните оценки за различни събития, на които те са съвременници. Това е разказ за историята на изследването на радиоактивността, която, поднесена от пряк участник в нея, е може би любопитна не само за професионално ангажираните читатели. Това е разказ на един много наблюдате-лен човек за интересни и превратни исторически събития, случили се в продължение на повече от 80 години.
Тази книга всъщност обединява две автобиографични книги, написани от Ото Хан: първата, озаглавена „От радиотория до деленето на урана", с описание на някои от най-значимитс научни изследвания на Ото Хан, която тук е предадена с известни съкращения; втората - „Моят живот", е разказ повече за събитията, в които участва през дългия си живот Ото Хан - за ученическите си и студентски години, за двете световни войни, за участието си в газовата война, за годините между двете световни войни, за работата по възстановяване на научния живот в Германия след Втората световна война и т.н., която излиза от печат само дни след като Ото Хан напуска този свят (28.07.1968). Там е и пълният текст на лекцията, изнесена от Ото Хан при получаване на Нобеловата награда по химия за 1944 г. (наградата е връчена през следващата 1945 г., а той я получава през 1946 г.)…