Междено време или българинът между две столетия - Иван Илчев

Междено време или българинът между две столетия
Автор: Иван Илчев
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-02-25
Нашата цена: 10.56 лв
 

Годините в началото на ХХ в. минават за едва ли не "най-чудесното" време в недавното ни минало. България възправя ръст, широки булеварди пресичат доскорошна ориенталска София, трамваи прозвъняват, по полетата излизат първите машини. Оптимизъм и надежда. В паметта на съвременниците, облъскани от военни изпитания, те си остават "златни". "Чудото" е дело на стотици хиляди незнайни българи. Един поне можем да изтръгнем от забравата - Илия от Бяла Черква. Преди десетина години дневникът му, воден педантично от 1 януари до 31 декември 1900 г. бе открит и после издаден в Токио от японския българист Кенджи Тераджима.
Записките ни дават рядката възможност да надникнем в случките, грижите и радостите на обикновения българин. Какво знаем за него? Не за хората като маса, като статистическа група, а за него като индивид, като личност с своите проблеми. Може би сходни с тези на другите, но за него най-важни, защото са негови. Досега малцина са поглеждали към отделния човек. Не значимия. Обикновения.
Амбицията на тази книга е да възкреси момента. Облягайки се на дневника на белочерковския селянин. Но не само на него. А на стотици документи, спомени, вестникарски статии, размисли и коментари. Да представи живота на българина в онези дни в неговото пълнокръвие, със сълзите и усмивките му.

Иван Илчев е историк, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
Сред книгите му са:
 Докосвания до Америка /с Пл. Митев/. С., 2003;
 La rose des Balkans. Histoire de la Bulgarie des origins ‚ nos jours. S., 2002;
 По на Запад, най на Запад - Япония. Писма на един гайджин. С., 2001;
 "Родината ми - права или не! Външнополитическата пропаганда на балканските народи, 1821-1923 г. С., 1995;
 Рекламата през Възраждането. С., 1995;
 България и Антантата през Първата световна война. С., 1990;
 Уинстън Чърчил и Балканите /с Г. Гунев/ С., 1989.