Като познавач на вино в областта Бордо или какво значи да си театрален критик в Англия - Калина Стефанова

Като познавач на вино в областта Бордо или какво значи да си театрален критик в Англия
Автор: Калина Стефанова
Обем: 223 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-05-10
Нашата цена: 6.37 лв
 

Доц. д-р Калина Стефанова е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици. Автор (съставител и съавтор) е на 11 книги, три от които са на английски, издадени от Международното академично издателство „Харууд академик пъблишърс", с премиери в Ню Йорк през 1994 г. (“Кой командва парада на нюйоркските сцени?") и в Лондон през 2000 г. (“Кой отброява точките на лондонските сцени?" и „Източноевропейският театър след желязната завеса"). Съставител е и на първото пространно представяне на българския театър на английски език в две части „Съвременен български театър" (1998), издадено от същото издателство. Има публикации на 18 езика в 20 страни.
През 1990 г. печели американската стипендия „Фулбрайт" и в продължение на две години е гостуващ учен в Нюйоркския университет. През 1993 г. защитава дисертация на тема „Съвременна американска театрална критика” в НАТФИЗ „Кр. Сарафов". През 1996 г. печели стипендия на Британския съвет за петмесечно изследване в Градския университет в Лондон. През 1998 г. преподава театрална критика като гостуващ учен в университета в Кейптаун, Южна Африка. Изнасяла е лекции и е водела семинари по театрална критика в 8 страни - от Русия до Сингапур. През 2001 г. е първият български експерт по театър в Директората по култура и образование към Европейската Комисия в Брюксел. В България води клас „Театрознание" в НАТФИЗ „Кр.Сарафов".

„Бързам да успокоя всички, които ще решат, подведени от подзаглавието на тази книга, че пред тях е трудно достъпно за неподготвен читател научно изследване. Авторката е усвоила едно от основните правила на английските критици - писането за театър трябва да е ако не повече, то поне толкова интересно и вълнуващо, колкото самият театър. Затова и нейната книга, при цялата сериозност и задълбоченост на изследването, е преди всичко увлекателно и интригуващо четиво."
Александър Жеков, в-к “Култура”, 19.03.1999