Литература и идентичност: преображения на другостта - Огнян Ковачев

Литература и идентичност: преображения на другостта
Автор: Огнян Ковачев
Обем: 255 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-05-10
Нашата цена: 6.37 лв
 

“Литература, и идентичност: преображения на другостта” проследява в съпоставителен план идеи, явления, произведения и метатекстове в европейската литература, вписани във важни исторически и актуални културни дебати. Книгата препрочита критично раждането на трагедията и трансформациите на “Едип цар”, естетическата идеология на литературните мистификации между “Осиан” и “Веда Словена”, превращенията на “Бай Ганю” и Вапцаровата поезия. Обект на конкретен анализ са произведения от българския и полския модернизъм, есеистиката на Дж. Оруел и постмодерното писане на Даниела Ходрова, проектът „Балканска готика", кризата на идеологиите и новата глобална ситуация. В нейния критически сюжет за преображенията на Другостта се срещат българският поглед отвътре към това, което все още може да се нарече „световна литература", и погледът отвън, с който все повече четем българската литература в световна (и глобализационна) рамка.
Литературата няма за цел да формира, нито да репрезентира идентичности. Тъкмо обратното, тя се възпроизвежда в своята непрестанна не-идентичност. Нейните текстове, прочити, исторически, теоретични и идеологически модели са винаги непълни или несъвпадащи със своя обект. Литературата съществува благодарение на другостта на езика, неуловимостта на смисъла, тайната на желанието, привлекателността на ужаса, страстта към писането и насладата да четем всичко това.

Огнян Ковачев е преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Климент Охридски" и Нов български университет. Той е автор на “Готическият роман. Генеалогия, жанр, естетика” и преводач на “Есета” от Джордж Оруел и “Руският формализъм” от Питър Стайнър.