Завръщане от Троя - Линдзи Кларк

Завръщане от Троя
Автор: Линдзи Кларк
Обем: 454 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Ера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-05-19
Нашата цена: 9.10 лв
 

Линдзи Кларк е носител на наградата "Уайтбиърд", а историческите му романи се превръщат в запазена марка за лиризъм и епичност. След успеха на "Троя" англичанинът продължава странстванията си в античния свят със "Завръщане от Троя". В новата си книга авторът ни поднася пъстра плетеница, втъкала в едно съдбите на Менелай, Елена, Агамемнон и Одисей, обогатява представата ни за древността и претворява митологичните теми и мотиви на историята в съдбоносен разказ за настоящето.

След десет години сражения Троя е превзета, но при подялбата на плячката сред победителите възникват разпри и дори боговете се обръщат против тях. Похитителите се качват на корабите си и отплават за дома, само за да открият, че изпитанията им тепърва започват.

Агамемнон плава за родната Микена с богата плячка и пленничката Касандра. В дома му обаче го очаква Клитемнестра - невярната му съпруга, която отдавна крои да му отмъсти за убийството на дъщеря им Ифигения. Същевременно Менелай трябва да реши съдбата на Елена, заради чиято неземна хубост се е водила войната.

Хитрецът Одисей от Итака е толкова покрусен от касапницата, предизвикана от неговата изобретателност, че се смята за недостоен да се завърне у дома при жена си и сина си. Връхлетян от страшна буря и измъчван от вина, той се отправя на пътешествие до пределите на света и до дълбините на собственото си сърце. След безброй приключения мистериозните обрати на съдбата му донасят опрощение и му посочват пътя към дома.