Страстта - Джанет Уинтърсън

Страстта
Автор: Джанет Уинтърсън
Обем: 206 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Intense"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-06-07
Нашата цена: 8.65 лв
 

"Страстта" е магическа книга за любовта, хазарта, съдбата, лудостта. Действието се разгръща в бурните времена на Наполеон.
Една млада жена - Виланела, е орисана да бъде различна, а личният готвач на императора, Анри ще се увери в нейната изключителност. Франция, Венеция, Русия са пространствата, в които героите стигат до самопознание за себе си и другите, проумявайки сляпата сила на страстта.

"Страстта е неподвластна на желанията. Тя не е като духа, който ще ни изпълни три желания, ако го пуснем да излезе от бутилката. Тя прави с нас каквото си иска и много рядко както ни се иска.
Разгневих се. Който и да е онзи, в който се влюбиш за първи път, а не с когото се любиш, той винаги ще те разгневява, защото за него никога не можеш да мислиш логично. Може да живееш на друго място, може дори да се чувстваш щастлива, но онзи, който е взел сърцето ти, той има последната дума, последната власт над теб."

Наричат Джанет Уинтерсън скандална: заявява открито хомосексуалната си ориентация, номинира своя книга за най-добра, докато е член на литературно жури, открито заплашва в публичното пространство тези, които са я предали. В едно свое интервю заявява: "Не вярвам в щастливите завършеци на книгите".
В Англия всички са единодушни, че тя е явление сред съвременните автори.