Остров Крим - Василий Аксьонов

Остров Крим
Автор: Василий Аксьонов
Обем: 426 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Факел Експрес/Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-06-10
Нашата цена: 9.78 лв
 

Писан преди повече от четвърт век, романът "Остров Крим" е издаден за първи път в САЩ, където през 1980 г. авторът му е принуден да се установи. От тогава до наши дни произведението се смята за един от шедьоврите на антиутопията и се нарежда до такива образци на жанра, като "1984" на Оруел, "Прекрасният нов свят" на Хъксли, "Ние" на Замятин. И не само това: за огромното мнозинство читатели "Остров Крим" продължава да звучи пророчески и е култова книга на въплътената утопия - особено днес, когато от картографски (Крим е полуостров) проблемът се превърна в геополитически.

Автор на повече от трийсет книги проза, Василий Аксьонов (1932) стана особено популярен у нас с публикацията на романа "Задръстената бъчвария" в средата на 70-те. След скандала с алманаха "Метропол", чийто идеен вдъхновител и основен съставител беше писателят, достъпът до произведенията му беше забранен. Аксьонов си спечели световна слава с романите "Изгаряне", "В търсене на тъжното бейби", "Московска сага", "Кесарево сечение", "Новият сладостен стил". За последния си роман "Волтерианци и волтерианки" (2004), стана носител на литературната награда "Букер - Отворена Русия".
Живее в Москва и в Биариц, където тази година му беше присъдено званието "Кавалер на френския орден за изкуства и литература".