Искаш ли да разбереш новото, изучавай старото и още над 300 монголски пословици и поговорки -

Искаш ли да разбереш новото, изучавай старото и още над 300 монголски пословици и поговорки
Автор:
Обем: 127 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-07-01
Нашата цена: 4.55 лв
 

В очите на това момче има огън, в лицето на това момче има светлина - така в "Тайната история на монголите" е описан младият Чингис хан - създателят на Великата монголска империя. В това историческо съчинение, съставено през 1240 г, откриваме не само реконструкцията на монголската древност и хрониката на управлението на първия общомонголски хан, но и, по думите на Борис Владимирцов, "аромата на степта".
В книгата, предложена на Вашето внимание, се опитахме да съберем и да преведем най-кратките свидетелства за вековната мъдрост на немирните деца на Великата степ, които водят началото си от "родения с благоволението на Високото небе Борте Чино (Сивия Вълк) и съпругата му Гуа Марал (Красивата Сърна)".
Някои от тези пословици са универсални, което служи като поредното доказателство за това, че номадските цивилизации напълно се вписват в глобалната човешка история, а други ни поразяват с необичайни формули, с които трябва да решим уж общовалидни житейски задачи.
Едно е ясно, монголците с трепет се отнасят към своето минало и затова следват съветите на своите деди, и най-вече тяхната повеля "искаш ли да разбереш новото, изучавай старото!"