Иди и ги взриви! (или как настъпва световният тероризъм) - Крум Джоргов

Иди и ги взриви! (или как настъпва световният тероризъм)
Автор: Крум Джоргов
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еър Груп 2000"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-07-12
Нашата цена: 4.55 лв
 

ДОСАДНАТА БАБИЧКА - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ТЕРОРИСТА

Парадоксално е, но това признават и специалистите - днес и най-великите държави са безсилни пред тероризма. И най-големите армии не могат да осигурят сигурността на всеки военен обект, училище, кино, театър, детска градина, гара, магазин, летище... Защото тези обекти по света са милиони, а терористите са дяволски изобретателни - нашият цивилизован свят им предоставя много възможности за избор.
Затова масовият терор днес предизвиква и обратната реакция - масова отбрана. Експертите признават, че без обществени сили за самоотбрана и най-способните спецподразделения са безсилни да се справят с тероризма. Те могат да обезвредят или унищожат открития враг, но пред скрития са безсилни. Когато той се открие, обикновено става късно - вече е взел за заложници невинни хора или пък ги е взривил, за да демонстрира безпрекословното си отмъщение и да диктува условия на държавата. Така терористите от "Ал Кайда" през март 2004 г. събориха испанското правителство и го принудиха да изтегли испанския контингент от Ирак.
Днес специалистите издигат в ранг на незаменим контраразузнавач досадната квартална бабичка. Тя се превръща в очи и уши на обществената отбрана и идеален партньор на специалните сили. Тя винаги ще забележи присъствието на непознат човек в квартала, автомобил, разтоварващ нещо, тя обича обстоятелствено и досадно да разпитва за всичко, тя броди по „своята" квартална територия и забелязва всяка промяна.
За нас, българите, може би все още не е настъпил този критичен момент на обществена защита, но вървим натам. С военните ни контингенти по света и с влизането ни в Европейския съюз привличаме вниманието на терористите. И значи е време да се превръщаме в досадни бабички.