Руска модерна поезия - Съст. Ст. Илиев, М. Каназирска, З. Петров, И. Петров, М. Шопова

Руска модерна поезия
Автор: Съст. Ст. Илиев, М. Каназирска, З. Петров, И. Петров, М. Шопова
Обем: 506 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-08-28
Нашата цена: 10.56 лв
 

Стиховете са на руски език

Второто издание на „Руска модерна поезия" е значително разширено и обогатено. Представени са основните модернистични течения, някои от тях като по-късни явления в поезията на „Сребърния век" (имажинизъм и др.). Един допълнителен щрих е „женската лирика", непринадлежаща плътно към определени модерни школи, но очевидно изпитала тяхното въздействие (М. Лохвицка, Л. Столица, Черубина дьо Габриак, М. Цветаева, М. Шкапска и др,).
В раздела „Приложения" са въведени полемики, които бурно се разгръщат вътре в символизма (В. Иванов, А. Блок — от една страна, В. Брюсов — от друга) и между отделните модернистични течения. Голяма част от включените поетически и критически текстове доскоро бяха недостъпни и продължават да бъдат библиографска рядкост (поезията и теориите на имажинистите, обериутите и др.).
Настоящото издание не претендира за антологичност. То е по-скоро опит да се очертаят главните насоки в художествените търсения на руския модернизъм, да се поставят акцентите в литературните битки, да се даде възможност на читателя да види как се решават естетическите задачи от самите творци (вж. приложението).
Книгата „Руска модерна поезия" е предназначена за студенти, учители, ученици и широк кръг читатели.

От съставителите