Лозарство - Борис Рангелов, Митко Ников

Лозарство
Автор: Борис Рангелов, Митко Ников
Обем: 380 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Матком"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-10-05
Нашата цена: 8.19 лв
 

Учебникът е написан по одобрената от МОН учебна програма. Предназначен е за учениците от професионалните гимназии, изучаващи лозарство. С успех може да се ползва като практическо помагало от всички, които изучават лозарство в курсове, както и от земеделски специалисти и работници.

Във второто преработено и допълнено издание са взети предвид настъпилите сериозни промени в технологията при производството на лозов посадъчен материал и при създаването и отглеждането на новите и плододаващи лозя. Разбира се, новите постижения на лозарската наука и практика, както и направените предложения и мнения по първото издание, са отразени съобразно целесъобразността си.

В първата, общата част на учебника, се разглеждат въпросите на биологията, екологията и технологията на отглеждане на лозовата култура - размножаването и производството на лозов посадъчен материал, засаждането, формирането и резитбата на лозата, поддържането на почвеното плодородие, болестите и неприятелите по лозата и направленията в използване на гроздето. Втората част - ампелографията, включва описанието на основните подложки, на винените и десертни сортове лози, разпространени в нашата страна.

Въпреки, че учебникът е написан по конкретна учебна програма, той може да се ползва от всички, които изучават лозарството в различни учебни заведения и курсове, както и от специалисти и работещи в областта на лозарството.

В тематично отношение настоящият учебник съответства на изискванията на специалността „Лозаро-винарство" и до написването на учебник по учебната програма, настоящото издание може да се ползва като основно учебно помагало, а след написването на новия учебник - като допълнителна литература.