Специализирани видове туризъм. Спортен, ловен, екологичен, селски, кулинарен туризъм. Част втора - Йорданка Алексиева, Стамен Стамов

Специализирани видове туризъм. Спортен, ловен, екологичен, селски, кулинарен туризъм. Част втора
Автор: Йорданка Алексиева, Стамен Стамов
Обем: 298 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Кота"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-10-17
Нашата цена: 25.48 лв
 

Книгата не е в наличност
В настоящата втора книга от тритомното издание "Специализирани видове туризъм" е разгледана една от все по-утвърждаващите се в световната туристическа индустрия специализирани форми на туризъм - селският туризъм. Материалът е структуриран в две части.

В първата част са разгледани възникването и развитието на селския туризъм в света, съвременните концепции и определенията за него, характеристиките и особеностите, значението и влиянието му, както и перспективите му за развитие. Охарактеризирам са туристическият продукт и елементите му. Обърнато е внимание върху планирането и управлението на селския туризъм; търсенето и предлагането; маркетинга на селски туризъм. Показан е опитът на някои страни в тази по-специфична туристическа дейност.

Във втората част е разгледан селският туризъм в България, неговото състояние и тенденции в развитието му. Посочени са предпоставките за развитие и проблемите. Подробна характеристика е направена на услугите (основни и допълнителни) в туристическия продукт при селския туризъм в страната. Обърнато е внимание на маркетинга и рекламата. Много подробно са разгледани региони (предимно планински и полупланински) с развиващ се селски туризъм, или с ресурс за развитието му; направена е подробна характеристика на дестинации и туристически локализации с възможности или с опит в предлагането на селски туризъм, както и възможностите за допълване на туристическия му продукт с елементи от други форми на специализиран туризъм (културно познавателен, екологичен и др.). Предложени са примери на задачи и казуси, свързана със селския туризъм у нас.

Книгата е учебно помагало, предназначено за обучаващите се за системата по туризма — ученици от училища с професионална насоченост, студенти от колежи в университети по специалности, свързани с туризма; подходящ е за учебни центрови школи и други звена, обучаващи кадри в хотелиерството и туризма. Може да се ползва и от работещите в туристическата индустрия.

Учебникът е одобрен от Министерството на образованието и науката.