Джордж У. Буш. Пътят на лидера. Десет практични урока от главнокомандващия - Каролин Томсън, Джеймс Уеър

Джордж У. Буш. Пътят на лидера. Десет практични урока от главнокомандващия
Автор: Каролин Томсън, Джеймс Уеър
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 165х250
Издател: ИК "Прес"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2005-10-17
Нашата цена: 18.20 лв
 

На българския книжен пазар вече има не една и две книги за лидерството. Уникалното за тази книга е, че събира теорията и практиката на доброто стратегическо ръководство на базата на изследване на лидерството на действащ американски президент.

Избраният период на фундаментални промени в международната среда, на преосмисляне на политиката и на радикална промяна с цел драматично подобряване на живота ни сега и в бъдеще, е ярък пример за предизвикателствата на изискваната промяна. Във военната сфера Доналд Ръмсфелд нарече този процес трансформация - цялостна промяна на доктрини, организация, въоръжение, подготовка, осигуряване за постигане на нов тип холистични способности чрез мрежи и знание, а в НАТО създадоха Командване по трансформацията. В областта на гражданската сигурност лидерът Буш изгради интегрирано министерство на отечествената сигурност, но това са само част от външните проявления, зад които стоят ценности, единна визия, екип от най-добрите, които получават самостоятелност и простор за работа на базата на взаимно доверие, стоят съюзи и сътрудничество, стои дисциплина, насочена към постигане на резултати и отговорност за тях, а всичко това се представя на хората открито и искрено.

Книгата е невероятен синтез на постиженията на мениджмънта на организации и процеси, психологията, здравия разум и историческия опит. Основната тема за лидерството като съчетание от емоционална и морална интелигентност с интуитивна проницателност показва, че измерител за доброто управление не могат да бъдат дипломи, а резултатите и отговорността при решаването на реални проблеми, което само по себе си е важно послание.