Светлината на фараоните - Петер Краса, Райнхард Хабек

Светлината на фараоните
Автор: Петер Краса, Райнхард Хабек
Обем: 190 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Литера Прима"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-10-21
Нашата цена: 6.88 лв
 

Книгата не е в наличност
Преданията за Тот са доста странни - никой по негово време не го бил виждал в истинския му вид. Винаги се появявал „маскиран", в образа на павиан или като щъркеловата птица ибис. И все пак той (който според легендата „дошъл от небето") бил обгърнат от вълна от любов и почит от страна на народа и жречеството.
Тот притежавал наистина универсални знания. Хората от онова време виждали в него бога на мъдростта и науките. Не се е запазил построеният в негова чест храм в Хермополис, както и самият град. Но многобройни други култови места в Египет, които (като пирамидите) са устояли на времето, свидетелстват за високия му ранг.
Например Дендера.
Храмът, посветен на богинята Хатор, няма равен на себе си. Изграден стабилно, само една пета от него се издига над пустинната земя. По-голямата му част се намира под земята. Разделен на три етажа, той има общо дванайсет крипти с несравними релефни изображения. Различните, крайно нерадостни обстоятелства позволяват днес посещението само на една от тях. Но във всеки случай си заслужава тя да бъде разгледана. Макар че влизането в тясната и задушна камера не е много удобно, то се реваншира от видяното: загадъчни гравюри по стените с наистина странни изображения, подобни на крушки образувания, които сякаш съдържат всичко необходимо за получаването на електрическа енергия.
Занимахме се обстойно с тайнственото наследство, посетихме многократно храма на Хатор - и днес сме убедени, че сме се натъкнали на източник на знание, което прави възможно невероятното - зад стените на Дендера са познавали тайната на електричеството. Но жреците са били също толкова малко откривателите на даряващата светлина енергия, както и Оерщедт, Фарадей или Едисон.
Тот бил онзи, комуто принадлежала славата за това. Тот бил онзи, чийто гений довел до притежаването на източника на светлина и знанията за използването й, а първожреците го смятали за свещен и го съхранили през хилядолетията като тайно знание:
Електрическият ток! По-нататък ще разкажем за това и за онзи, на когото се дължало откритието - за Тот, чийто произход е неясен. Дали бил дошъл от Атлантида? Или от звездите? Човек ли е бил или извънземно същество?