Разбулената Изида. Том II. Книга 1. Теология - Елена Блаватска

Разбулената Изида. Том II. Книга 1. Теология
Автор: Елена Блаватска
Обем: 344 стр.
Формат в мм.: 165х230
Издател: ИК "Пентаграм"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-10-24
Нашата цена: 11.83 лв
 

Ако имахме възможност, нямаше да позволим на мнозина християни и четат този труд. Той не ще им бъде полезен - защото не е предназначен за тях.
Имаме предвид онези, които искрено и чистосърдечно вярват в своите църкви, както и други, чийто безгрешен живот отразява великия пример на пророка от Назарет - духът на истината високо говори на цялото човечество чрез него.
Такива хора е имало във всички времена. Историята пази имената на мнозина герои, философи, филантропи, мъченици, свети мъже и жени.
Но много повече са онези, които живели и умирали без благословия, ставайки неизвестни с изключение на близките и приятелите си. Те облагородили християнството. Ала биха придали същия блясък на всяка друга вяра, ако принадлежаха към нея, защото стоят над своята религия.
Например благотворителността на Питър Купър и Елизабет Томпсън в Америка - които не са християни, е не по-малко християнска от тази на християнката баронеса Анжела Бурде-Кутс в Англия.
Подобни личности може да бъдат открити и в наши дни - зад амвона и върху скамейките в църквите, в дворците и колибите. И все пак, в сравнение с милионите хора, които се смятат за християни, те са нищожно малцинство.
Силно разрастващият се материализъм, увлечеността от светския начин на живот и лицемерието бързо намаляват броя им. Тяхната благотворителна дейност и детската им вяра в непогрешимостта на догмите на Библията и на духовенството задвижват всички добродетели, заложени в нашата природа.
Ние лично познаваме такива богобоязливи жреци и свещенослужители и винаги избягваме да спорим с тях - за да не станем жестоки, като оскърбим чувствата им.
Не сме лишавали и нито един мирянин от сляпата му вяра - ако тя му осигурява свят живот и спокойна смърт.