Разумното сърце - Петър Дънов

Разумното сърце
Автор: Петър Дънов
Обем: 608 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-11-08
Нашата цена: 7.28 лв
 

Книгата не е в наличност
През своята близо петдесетгодишна дейност на проповедник, мислител и учител на Бялото Братство Петър Дънов изнася около 8000 беседи, лекции, сказки и доклади. До момента те са издадени в над 350 тома книги. Остават и множество неиздадени.
Философите определят учението му като еклектично, теософско и мистично. Християнските богослови - като нехристиянско и антицърковно. Рационалистите обръщат внимание на особената му ориентация към непосредствената практика.
Основният акцент в теоретичната концепция на Петър Дънов е поставен върху човека - неговото място в този свят и неговото бъдеще. На фона на този логически и смислов център гравитират идеите за Бога, света, живота, познанието и морала, но без да губят собствената си значимост. Създателят на учението твърди, че изхожда от една неизменна основа - християнството, влизайки по този въпрос в антагонистично противоречие с Църквата.
Около идеите на Петър Дънов се формира общество от идейни последователи, независимо от десетките хиляди редови членове на Братството. Това е онази група от няколко десетки души с университетско образование, които се занимават активно с изложението, разпространеното и доразвиването на учението. Този феномен най-малкото по формален признак може да бъде оприличен на философска школа.