На дълги вълни - Стефан Стоянов

На дълги вълни
Автор: Стефан Стоянов
Обем: 166 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Еър груп 2000"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-11-09
Нашата цена: 4.55 лв
 

В спомените се отразяват част от историята на аероклубовете и дейността на БГА „Балкан". В резултат на работата си там Стефан е придобил голям опит като пилот, също в безмоторното летене, както и в работата със селскостопански самолети и последвалите дълги години в транспортната авиация. Проявява се като добър професионалист, който много хубаво и точно описва аеродинамиката и техниката на пилотиране на различните самолети.
Прави впечатление умението, с което описва начините на първоначално обучение с безмоторни самолети, способите за използване на така наречените „дълги вълни" за поставянето на височинни рекорди с безмоторни самолети, на склоновете реене, за продължителното задържане във въздуха, на използването термичните течения при прелитане и т.н.
Реалистично са отразени трудностите, с които са съпроводени полетите в ССА. В описанието на прелитане със самолети на БГА над различни континенти е проявено майсторство на художник и писател. Той е много добър разказвач, просто талант.
Проявява се като познавач на екологията. Интересно описва състоянието на флората и фауната на страната. Добре познава географията и историята. Посещението на разни обекти и страни е съпроводено с подробни коментари, което говори за предварителна подготовка и много добра обща култура.