Човешко вдъхновение - Тодор Габровски

Човешко вдъхновение
Автор: Тодор Габровски
Обем: 96 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Лик"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-11-25
Нашата цена: 5.46 лв
 

Романът „Човешко вдъхновение" написах в преклонна възраст, когато човек има по-богат житейски опит и мисълта е по-критична. Ние живеем в навечерието на зараждащата се нова цивилизация сред човешкото падение на понижена духовност. Сега е нарушен баланса на материалния и духовен живот с принизени духовни интереси. Тази насока виждаме в най-могъщата демократична държава Съединените Американски Щати, където се развива действието на моя роман. Отдавна живея в тази страна, където най-добре се чувстват тези сблъсъци. С потиснато чувство на недоволство виждам и там тази повсеместна насоченост. Но това не е само там, това е и по целия свят в стремеж за материална реализация, за власт и богатство с потисната душевност.
Светът е застрашен от атомна война и най-страшното е, че човек губи своето предназначение, ако нещо не се промени. Ние виждаме упадъка в почти всички жанрове на изкуството. То е неразбираемо за повечето хора без да стига до ума и сърцето на изстрадалото човечество от войни, безработица и глад. За съжаление на много места в света има тази тенденция, въпреки формалните прояви за духовно развитие.
Човечеството няма да загине. То има още духовен потенциал да се бори срещу такива упадъчни прояви. Това именно ме накара да напиша роман в света на духовното озаряване, където съществуват искрени, чисти отношения между хората, без лъжи и лицемерие. Да се надяваме, че това ще настъпи и върху съществуващата и сега материална база, осветена от духовното величие на човека като ще се изградят други обществени отношения в зората на желаната нова цивилизация.
Романът е предназначен за всички възрасти на читателя и ако се създаде размисъл за по-критично отношение към човешкото падение, затънало в духовна нищета, то това ще бъде за мен най-голямата награда в усилията ми да помогна с моите скромни възможности на изстрадалото човечество. Авторът, Бетезда, САЩ, 2003 г.