Хималаите - Майкъл Палин

Хималаите
Автор: Майкъл Палин
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 210х280
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2005-11-29
Нашата цена: 63.70 лв
 

Майкъл Палин е много популярен актьор и сценарист, участник в незабравимите филми на групата „Монти Пайтън“, със запомнящи се роли и във филми като „Риба, наречена Уанда“, „Бразилия“ и „Мисионерът“. Не по-малко известен е той обаче и със своите пет пътешествия и филми за тях, снимани за Би Би Си – „Около света за 80 дни“, „От полюс до полюс“, „Пълен кръг“, „Приключението на Хемингуей“ и „Сахара“. Заедно с филмовия разказ за шестото си пътешествие (излъчен и у нас от БТВ в рубриката „Часът на Би Би Си“), Палин написва и тази прекрасна, оказала се много подобра и от филма книга, надхвърлила един милион тираж само във Великобритания.

Големите пътешествия често ме карат прибързано да прибягвам до изтъркани суперлативи, затова този път ще кажа само, че пътуването из Хималаите беше прекрасно, вълшебно, великолепно приключение, с повече възклицания на възхищение на квадратен километър, отколкото което и да е друго пътуване в целия ми живот. И поне този път смятам, че съм прав.

В края на 2002 г., докато книгата „Сахара“ беше още топла-топла, Роджър Милс ми подхвърли идеята да продължа с пътепис за Пътя на коприната. Когато погледнах картата, забелязах по пътя ужасно много пустинни земи, а търсех нещо, което ще ме откъсне за малко от жежките пясъци. Със съжаление понечих да затворя атласа, но погледът ми се плъзна на юг и на изток, където Пътят на коприната се преплита с онзи дълъг масив от беловърхи планини, надвиснали като вдигната вежда над Индия и свързани от една-едничка дума: Хималаите.

Усетих смътно вълнение. Пресегнах се за „Енциклопедия на света“ и открих страницата, която търсех. „Хилингдън: Лондонска голяма община“, „Хинкли: градски окръг в графство Лестършър“, и там, между двете заглавия, се гушеше: „Хималая. От санскрит: „Обител на снеговете“. Необятна планинска верига в Централна Азия, разположена по дължина на извитото Тибетско плато и затворена между реките Инд и Брахмапутра. Простира се на изток-североизток под формата на огромна дъга с дължина около 1500 километра.“ Нямаше нито една дума в това кратко описание, която да не предизвика вълнение у мен и още щом затворих книгата, вече знаех с какво ще запълня следващите си две години. (Не, не с 12 едночасови епизода за Хилингдън.)

Хималаите са сред планините това, което е Сахара измежду пустините. И двете притежават еднаква противоречива привлекателност - едновременно интересни и отблъскващи, примамливи и ужасяващи, но в крайна сметка неустоими.