Бог като понятие и като ценност - Иван Слаников

Бог като понятие и като ценност
Автор: Иван Слаников
Обем: 148 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-01-06
Нашата цена: 5.76 лв
 

Без да претендира да бъде сетивна реалност, Богът на усъвършенстваните религии се мисли с определени атрибути, които винаги са представлявали интерес за философията. Независимо от всичко това понятие се вписва в конкретна социално-интелектуална и психична атмосфера. Такава е и атмосферата на прехода между две хилядолетия, на която сме свидетели. Авторът си поставя за цел да разгледа основното понятие на религиите — Бог — от позициите на съвременното философско мислене.
Чисто познавателните аспекти на понятието „Бог" са тясно преплетени с неговите ценностни аспекти. Втората задача на автора е да ги разгледа във връзка с познанието за Бога. Значителен познавателен и етически проблем е отношението между съществуването на всеблаг Бог и наличието на злото в света.
Книгата представлява интерес и от гледна точка на това, че с понятието „Бог" се спекулира и извън рамките на класическите религии, като псевдофилософия или като мистичен скептизъм.
Монографията ще обогати познанията на специалистите в хуманитарните и естествените науки, на студентите, а също и на широката читателска публика, която не е безразлична към вечните проблеми на битието и човека.