Отпадането от училище - Валентина Миленкова

Отпадането от училище
Автор: Валентина Миленкова
Обем: 154 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-01-06
Нашата цена: 4.32 лв
 

Книгата изследва причините и същността на явлението отпадане от училище, както и последствията от него. Едни от основните въпроси, които се поставят, са: Какво представлява отпадането - личен избор или социална предопределеност? Чия е отговорността за отсъствията - на самите деца, на семейството, на училището, или нещата са значително по-дълбоки, отколкото всекидневно -, се назовават и описват?

Отпадането от образованието се разглежда не само като неспособност на училището да се справя със своите функции за приобщаване към обществото, а като много по-сериозен проблем, навлизащ в икономическите и политическите траектории, засягащ общо-социалните ценности и ред.

Целта на книгата е да представи както теоретични анализи, така и емпирични данни и наблюдения, да разкрие и някои типични за българската действителност обяснения и специфики на училищното отпадане. Ето защо тя би представлявала интерес както за специалисти в областта на образованието, така и за широката общественост, която следи с огромен интерес проблемите на образованието и неговото развитие.