Трудове на катедрата по история и богословие. Том 6 -

Трудове на катедрата по история и богословие. Том 6
Автор:
Обем: 366 стр.
Формат в мм.: 165х240
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-01-06
Нашата цена: 11.52 лв
 

С многолетното си научно творчество и преподавателска дейност в националната ни Алма Матер — Софийски университет „Св. Климент Охридски", докторът на богословските науки проф. Тодор Събев отдавна и трайно е влязъл в историографията на Българската православна църква като един от най-изтъкнатите и заслужили нейни изследователи. Много от неговите трудове (монографии, студии, статии, научни съобщения) са станали библиографска рядкост.
През 2003 г. проф. Събев навърши 75 години и негови колеги, приятели и ученици предложиха на катедра „Теология" при Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" да бъде отбелязан по подобаващ начин 75-годишният юбилей на големия наш църковен историк. Създаденият за целта Организационен комитет от членове на катедра „Теология", под председателството на доктора на историческите науки проф. Тотю Тотев организира и с успех проведе национална научна конференция на 3 и 4 октомври 2003 г.
В конференцията взеха участие с доклади и научни съобщения изтъкнати учени — историци, богослови, археолози и други представители на хуманитарното знание от София, Шумен, Велико Търново, посветени на редица въпроси и проблеми от миналото и живота на Българската православна църква (възникване, развитие, място, роля и значение) през вековете. В пленарното заседание, както ще стане дума, беше нашироко осветлен жизненият и творчески път и преподавателската дейност на учения. Много нови щрихи към неговия образ бяха добавени чрез над 20-те доклада и съобщения на участниците.
Заедно с прочетените доклади на конференцията, в настоящия том са включени и изпратените от 10 известни чуждестранни учени — колеги, приятели и ученици на юбиляра от Германия, Швейцария, Русия, Гърция, Румъния и др., които не участваха лично в проведената научна конференция в Шумен.