Отмъщението - Никола Статков

Отмъщението
Автор: Никола Статков
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-02-17
Нашата цена: 6.83 лв
 

НИКОЛА СТАТКОВ за кратко е работил като съдия, журналист във в.”Вечерни новини” и повече от трийсет години в БНТ. Добре познат е на читателите от сборниците с разкази: Лъжата, че си живял, От Бога до дявола, Соленият вкус на кръвта, Всеки ден не е петък, Любовни разкази, Горчиви разкази, както и от романите Ден като нощ и Белег без рана. Тези, които са пропуснали да прочетат книгите му, сигурно си спомнят филмите Господин за един ден, Темната кория и Неочаквана ваканция, заснети по негови сценарии.

Преди година прочетох във вестник как през турското робство кърджалии нападнали българско селце, запрели мъжете за няколко денонощия в планината, докато правели с жените каквото си пожелаят. Сетне освободили мъжете и си отишли ни лук яли, ни лук мирисали; тъй де, дето има една приказка - внесли са, не са изнесли.
Така се ражда идеята за романа "Отмъщението". Насилието и отмъщението - защо съществуват откакто свят светува? Главният герой заявява: Непростимото не се прощава. Авторът стига до дъното на сложната и деликатна човешка душа, до битката между надежда и разочарование, наивност и хитрост, любов и мъст, чест и безчестие…
Няма друга лъжа и няма друга истина освен живота. В края на краищата всичко е за нищо…

Никола Статков притежава покоряващата дарба на разказвач. В романа са съживени забравени народни думи, наред с колоритните авторови слова, освежени от невероятно тънкото му чувство за хумор.