Глобалният капитализъм - Бринк Линдси

Глобалният капитализъм
Автор: Бринк Линдси
Обем: 494 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-03-29
Нашата цена: 13.64 лв
 

Бринк Линдси е адвокат по международно търговско право, главен редактор на списание „Регюлейшън", автор на множество публикации във водещи икономически списания. Има бакалавърска степен (1984) от Принстънския университет и докторат по право (1997) от Харвард. От 1998 до 2004 г. е директор, а от 2005 г. е вицепрезидент на известния институт „Като" и отговаря за неговата изследователска дейност.

Институтът „Като" е основан през 1977 г. от Едуард Крейн. Това е изключително авторитетна неправителствена и некомерсиална организация, осъществяваща обширна изследователска програма, която засяга целия спектър на политическия и икономическия живот. Институтът „Като" отстоява традиционните за Америка принципи - ограничено от законите правителство, свобода на личността, свободни и отворени пазари.

Тази книга на Бринк Линдси представя по нов начин процесите в икономическия и политическия живот на съвременното общество, които обозначаваме с общото понятие „глобализация". Както нейните привърженици, така и яростните й критици най-често я описват като триумф на икономическите сили над политическата власт. Но когато вихрушката от съвременните събития се постави в исторически контекст, става ясно, че глобализацията не е някаква демонична сила, надвиснала над света. Тя е по-скоро преднамерено избран отговор на провалилите се в целия свят опити за централно планиране и контрол върху икономиката. Тази книга е разказ за историята на глобализацията и заедно с това - трезва оценка на нейния напредък и перспективи.