Нова българска драматургия на XXI век. Сборник - Съст. Аглика Стефанова

Нова българска драматургия на XXI век. Сборник
Автор: Съст. Аглика Стефанова
Обем: 254 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Аскони издат"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-03-31
Нашата цена: 5.46 лв
 

Това е сборник с девет нови български пиеси, писани след 2000 г. Той се явява хронологично продължение на сборника „Млада българска драматургия на 90-те", издаден през 2000 г. по инициатива на фондация „Концепция за театър" под съставителството на Ина Божидарова.
Авторите, представени в настоящия сборник, наистина отговарят на определението „млада драматургия": някои от тях се утвърдиха като драматурзи през последното десетилетие, други дебютират днес със своите първи пиеси.
Формалното изискване към авторите беше текстовете им да са нови и да не са публикувани в други издания. Подборът на заглавията е направен според няколко основни критерия: усет за театрална ситуация и диалог, липса на баналност в построяването на сюжета и в гледната точка към него, липса на статичност и злободневно морализаторство. Представените пиеси покриват широк тематичен и жанров спектър, в който трагикомичното, самоиронията и пародията са основни градивни елементи. Те предлагат оригинален поглед върху съвременния свят, отварят остро екзистенциални драматургични ситуации пред персонажите, подлагат на изпитание тяхната самостоятелност и право на избор.
Някои от текстовете, които ще прочетете, вече са имали своите първи сценични премиери, доказали са своя театрален потенциал. Тяхното публикуване „документира" битието им във времето не само като театрални, но и като литературни факти. Надявам се, че това издание ще улесни срещата и креативната комуникация между българските драматурзи, режисьори и актьори, между спектаклите и тяхната публика, и не на последно място - между текстовете и техните критици и анализатори.