Свободната модерност. Културни измерения на глобализацията - Арджун Ападурай

Свободната модерност. Културни измерения на глобализацията
Автор: Арджун Ападурай
Обем: 322 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Лик"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-04-06
Нашата цена: 10.92 лв
 

„Изключителен труд... Много хора пишат за глобалната култура в днешния транснационален свят, но всъщност никой от тях не притежава подхода на Ападурай като антрополог и неговата глобална перспектива. Ре зултатът е блестящ труд, един значителен принос по въпросите за модерността и постмодерността."
Шери Ортнър
Университет Бъркли, Калифорния

„Арджун Ападурай разглежда едно ново социално явление, наречено транснационална публична сфера. Неговите наблюдения са проницателни и оригинални, езикът блестящ и провокативен. Той свободно си служи с богатство от източници от автобиографични до високонаучни, от крикета до статистическата теория, от индийските провинции до Силиконовата долина. Тънък познавач на новите тенденции, Ападурай не се бои да отхвърли установените традиционни схващания."
Парта Чатърджи
Автор на “Национализмът и колониалният свят”

Електронните медии и масовата миграция създадоха глобални диаспори от бежанци, туристи, транснационални учени, имигранти и незаконно пребиваващи. В примера с турските гастарбайтери в Германия, които гледат турски филми в германските си апартаменти, пакистанските шофьори в Чикаго, които слушат записи на служби от пакистански и ирански джамии свидетели сме как глобализацията роди детериториализирани общности и разруши съюза нация-държава.

Арджун Ападурай е професор по антропология и по езиците и цивилизациите на Южна Азия в университета на Чикаго. Международно признат авторитет по глобални, икономически, политически и социални тенденции.