Еврото - утрешните ни пари - Йосиф Аврамов

Еврото - утрешните ни пари
Автор: Йосиф Аврамов
Обем: 120 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-04-26
Нашата цена: 9.10 лв
 

Книгата „Еврото - утрешните ни пари" е първото издание у нас, изцяло посветено на предстоящото въвеждане на еврото като официална валута у нас. То е богато илюстрирано с цветни и черно-бели илюстрации, на монети и банкноти. Консултанти на автора са изтъкнати експерти по парично обращение от БНБ и търговските банки.
В книгата се разглежда историята на въвеждането на еврото - първоначално като безналична, а след 1. 01. 2002 г. и като налична единна валута на 12 страни от Еврозоната, както и конвергентните (Маастрихтските) критерии за присъединяването към нея на новоприсъединилите се страни в ЕС. Направена е прогноза за това, кога те ще сторят това. В нея е акцентирано на способите за разпознаване на истинските от фалшивите евробанкноти, като подробно са посочени основните характеристики на седемте купюра от 5,10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. На осемте купюра евромонети, които имат и своя национална страна, също е отделено подобаващо внимание.
Направена е ретроспекция и анализ на отражението на въвеждането на еврото през 2002 г. в страните от Еврозоната върху българските потребители и производители, като се прави съпоставка и за отражението му върху стопанските субекти и обикновени граждани от страните от 12-те страни - членки в нея. В нея се прави анализ на автора за реалистичността на Стратегията на БНБ за въвеждане на еврото през 2009 г. у нас, както и прогноза, че то ще се въведе от 2010 г.
За първи път у нас официално са направени конкретни предложения на автора за сюжет и графичен дизайн на изображенията на националната страна на осемте купюра евромонети (от 1, 2, 5, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро), които Република България ще емитира след присъединяването ни към Еврозоната, като авторът се е позовал на историята на монетосеченето по българските земи, което е на около 2500 години и започва, когато те са населявани от траките.
Книгата е предназначена освен за банкери, брокери и оператори от валутно-обменни бюра, касиери в хотели, ресторанти и търговски обекти (хипермаркети, МОЛ центрове и др.), за студенти и докторанти в областта на финансите и търговията и преди всичко за широк кръг читатели от всички професионални, възрастови и обществени групи, за които еврото ще стане ежедневие и те ще извършват с него всяка своя покупка след по-малко от 5 години.
Всеки от нас трябва да е готов за предизвикателствата, които ще възникнат преди, по време и след въвеждането на еврото за официална валута на Република България.