Между ангели и демони - Съст. Искра Шомова

Между ангели и демони
Автор: Съст. Искра Шомова
Обем: 292 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-04-26
Нашата цена: 9.10 лв
 

Макар в различните общества да е играла различна роля, вярата в нашите невидими спътници се оказва една от най-устойчивите човешки представи. Всеки от нас има своите ангели хранители и своите зли демони. Съдбата ни зависи от това, кои ще надделеят, но дали ние не можем да повлияем на тази борба с избора на собствената си свободна воля? Дали можем сами да изберем след кого да тръгнем, като понякога е трудно човек да разбере дали е докоснат от ангелско крило или от демонска опашка?
Ако съчетаем собствения си опит с изследователския интерес, познанието за този вид представи и вярвания би могло да донесе много и за познанието за цялото обществото. Този устойчив пласт от човешкото съзнание носи в себе си закодирана информация за прастари митове и ритуали. Човешката история и човешкото поведение биха могли да бъдат изучавани и от тази гледна точка. Представите за ангели и демони в различните общества може да се окажат ключ, който да отвори много тайнствени врати със скрити зад тях неподозирани съкровища, а също и страшни тайни. Тези представи заслужават да бъдат подробно изследвани и анализирани, а изследванията - да бъдат систематизирани. Затова решихме, че тази тема заслужава да й се посвети една конференция, която може да обедини изследователи от различни страни и от различни научни области.
В края на август 2001 г. в Лесидрен се събраха 40 изследователи от България, Гърция, Югославия, Полша, Литва и Индия, специалисти по различни науки и с различни области на интересите - езиковеди, литературоведи, изкуствоведи, фолклористи. Конференцията беше предшествана от среща с ангелите в Троянския манастир и завърши със среща с демоните в пещерата Съева дупка край село Брестница.