Протестантска култура и модерна епоха - Ернст Трьолч, Макс Вебер

Протестантска култура и модерна епоха
Автор: Ернст Трьолч, Макс Вебер
Обем: 248 стр.
Формат в мм.: 90х110
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-05-16
Нашата цена: 7.19 лв
 

Със сборника „Протестантска култура и модерна епоха“ продължава поредицата „Култури“ на издателство „Просвета“. Книгата логично се вписва както в по-общия културологичен дискурс на поредицата, така и в конкретното социологическо говорене, реализирано в двете предходни книги „Елементарни форми на всекидневен живот“ на К. Коев и „Протестантската етика и духът на капитализма“ на М. Вебер.

Настоящият сборник е добра възможност българските читатели да се срещнат отблизо с малко познатото „интелектуално родство по избор“ между Ернст Трьолч и Макс Вебер. Тяхното ползотворно научно сътрудничество, реализирало се през първите две десетилетия на XX в., е мотивирано от общия им интерес към социологическите форми на въздействие на протестантската култура върху съвременния свят. Двамата учени се опитват да надхвърлят строго социологическата и историко-теологическа перспектива на анализ, изследвайки чрез протестантството генезиса на културно-политическото конституиране на западноевропейските общества.

На последно, но не по важност място трябва да се подчертае, че читателите за пръв път ще могат да се запознаят на български език с изследванията на един от най-влиятелните представители на либералната протестантска теология в Германия, Ернст Трьолч.

Сборникът е предназначен както за по-широк кръг читатели с интерес към социологията и теологията, така и за студенти и университетски преподаватели.