Панагюрското съкровище - Георги Китов

Панагюрското съкровище
Автор: Георги Китов
Обем: 126 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Славена"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-06-27
Нашата цена: 13.65 лв
 

На Панагюрското съкровище са посветени (след първите кратки съобщения на Димитър Цончев и Петър Горбанов) множество отделни книги, значително количество статии и публикации. Може убедено да се твърди, че няма авторитетно изследване върху античното или тракийското изкуство като цяло през последните пет десетилетия, в което на съкровището да не са отделени поне няколко страници. То е било предмет на много научнопопулярни албуми, дипляни, футляри, статии във вестници и списания, научнопопулярни филми, радио- и телевизионни предавания. Хиляди сувенирни изделия, вдъхновени от него, се продават навсякъде по света. Въпреки това интересът към съкровището не намалява, изданията върху него са библиографска рядкост.
Учудващо е на този фон обстоятелството, че през последните 30 години не е отпечатана нито една книга за Панагюрското съкровище, ако не се имат предвид две популярни книжки - на община Панагюрище и на издателство „Славена". Настоящото издание е не само първото от много години, но и най-пълното с илюстративен материал всред всички досегашни. По време на подготовката на една от поредните изложби имах възможността пряко да работя със златните съдове и да направя почти двеста фотографии на целите съдове и на най-малките детайли от тях. Тук подбраните почти 100 илюстрации дават възможност на специалисти и любители да се запознаят изцяло с всички сцени и орнаментални мотиви по-добре, отколкото ако биха имали късмета да държат предметите в ръцете си. Още повече, че това е почти невъзможно и те биха били принудени да се задоволят само с разглеждане през стъклата на музейните витрини.
Характерът на изложението ме задължава да направя описание на съдовете и украсата по стените им, да повторя някои от утвърдените вече интерпретации на сцените, да разгледам някои от хипотезите за произхода, предназначението и характера на съкровището, да вмъкна някои обяснителни бележки из областта на митологията за останалия встрани от нея читател. В същото време не устоявам на изкушението да отделя място на някои технически и научни аспекти на комплекта. Изкушавам се също да обърна внимание на някои подробности, които не са привлекли вниманието на досегашните изследвачи, да не се съглася с някои мнения, да изложа и защитя свои виждания за мястото му сред паметниците на тракийската металопластика и, ако това изглежда приемливо, сред паметниците на металопластиката в Тракия.