История на Ордена на Храма на Йерусалим от 1118 до 2005г. - Кавалер Лео Тис, KCTJ

История на Ордена на Храма на Йерусалим от 1118 до 2005г.
Автор: Кавалер Лео Тис, KCTJ
Обем: 114 стр.
Формат в мм.: 215х280
Издател: ИК "Стено"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-07-17
Нашата цена: 18.02 лв
 

Любезни читателю,
По-малко от година след официалното й представяне на 22.04.2005 год. ти можеш да имаш българския превод на "История на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим" от Лео Тис. Веднага трябва да уточним, че това не е поредното заглавие от хилядите "научни", художествени, фантастични и пр. публикации, посветени на рицарите тамплиери. Този труд е издаден под патронажа на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Приорат България, и както казва в предговора Великият майстор на Ордена Джеймс Кери, GCTJ, GMTJ, "това е акуратно представяне на истинската история на Ордена на тамплиерите от древността до наши дни".
Книгата съдържа три части (глави). Първата, озаглавена "Бедните рицари на Христос и на храма на Соломон", обхваща периода от създаването на Ордена на 22 декември 1118 година до вечерта на 18 март 1314 година, когато пред портите на двореца на френския крал Филип IV Хубави са изгорени на клада Великият магистър Жак де Моле и Жофри Чернай, презентор на Нормандия.
Втората глава "Периодът на мълчание: недоказаната съвременна история на оцеляването на рицарите тамплиери (от 1315 до 1803 година)" изследва усилията за съхраняване традициите на Ордена през Средновековието.
Третата най-подробна глава "Раждането и възходът на съвременния Орден през последните два века (от 1804 до 2004 година)" съдържа разделите: "От свободното масонство до зараждането на OSMTH (1804 -1994)", "Разделянето на OSMTH - Международен Орден на рицарите тамплиери (1995 -1999)" и "OSMTH по правилния път (1995-2004)".
Докато първите две глави проследяват хронологията на историческите събития с текст и илюстрации, третата глава съсредоточава вниманието върху усилията за възраждане на Ордена в модерния свят, за адаптирането на идеалите и принципите на рицарството към съвременността
Тези идеали и принципи, чиито изяви на практика означават рицарство. са:
• честност и почтеност;
• цивилизованост, зачитане и уважение към всички;
• кураж, храброст, самоконтрол и посвещение;
• вяра в достойнството на човека и в свещенността на неговия Творец
• вяра в божията милост да поддържа добронамерените.
Една от главните цели на Ордена е борбата срещу нетърпимостта, алчността, себичността, несправедливостта и жестокостта. Всяка организация на тамплиерите трябва да работи за постигането на целите на Ордена - дa разпространява литература (особено по Интернет) за търпимостта, мира, човешките права, религиозните и етическите свободи, да подкрепя диалога и да участва в решаването на конфликти.
Идеалите и принципите на рицарството привличат любознателни и дейни хора от България и първите години на 21. век някои от тях станаха членове на Ордена на инвеститорите в Германия, Австрия, Сърбия и Италия. От 200З година се предприеха действия за създаване на Орден на рицарите тамплиери в България. (Впрочем ние имаме дълг към историята - част от драматичните събития - например кръстоносните походи - са се разиграли по нашите земи. Изучаването на тамплиерските паметници и символи, съхранени у нас, е едно предизвикателство пред българските тамплиери.)
През 2004 г. с юридическата регистрация на Ордена на тамплиерите в България (регистриран в Софийски градски съд по ф.д. №3636/2004 в специалния регистър за юридически лица с нестопанска цел) се създават предпоставки за формиране на Приорат на Ордена в страната с решаващата помощ и под върховенството на Великия Приорат на Сърбия. Понастоящем в България са изградени шест командарии: "Св. Иван Рилски", "Св. Георги", “Цар Борис I", "Сердика", "Св. София", "Цар Калоян" и три командарии под върховенството на Великия Приорат на Италия.
През октомври 2005 г., по време на промоцията на настоящата книга в Париж, се взе решение и започна подготовката на голяма международна среща, на която се очаква да бъде провъзгласено създаването на Велик Приорат на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим в България.

Уважаеми читателю,
Убеден съм, че запознаването с настоящата „История на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим" ще бъде от особена полза за популяризирането на традиционните добродетели на християнството, за утвърждаване на ценностите на хуманизма и добротворството. Изданието е в ограничен тираж. То е предназначено преди всичко за членовете на Ордена, но така също и за помощниците (постуланти), както и за изследователите на историята на рицарите тамплиери.