Биографии на писатели или Стълбове на българската духовност - Цанко Серафимов

Биографии на писатели или Стълбове на българската духовност
Автор: Цанко Серафимов
Обем: 334 стр.
Формат в мм.: 165х230
Издател: ИК "Слово"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-09-19
Нашата цена: 5.46 лв
 

Проследявайки жизнения и творческия път на всеки от авторите, включени в тази книга, аз се водех от желанието си добросъвестно да предам най-важните събития в техния живот, да очертая най-значителните постижения в творческите им усилия, опирайки се на оценките на авторитетни български критици и изследователи. Не съм спестил и някои факти от живота и писателската дейност на обичани от българския читател автори, които в средата на XX в., по време на комунистическия режим, бяха изтърпели репресии и унижения, за да бъдат принудени да направят компромиси с човешката и писателската си съвест в името на оцеляването си - физическо и като творци (Д. Талев, Д. Димов).
В „Биографии на писатели..." са представени портрети преди всичко на автори, които са включени в учебните програми на българското училище и университетите. Но не са пропуснати и някои емблематични имена в нашата литература. Безспорно е, че усилията и намеренията ми при работата върху книгата бяха насочени към постигане на максимален обхват на житейските и художествените факти, за да се задоволят потребностите на читателя по пътя на разширяване на познанието. А на неизбежния въпрос защо не е намерил място този или онзи значим писател, отговорът е ясен - поради невъзможност в обема на един том да се представят всички заслужаващи това място, както и поради правото ми на преценка като автор, воден от свои творчески критерии...
Като представям биографиите на писателите - стълбове на българската духовност, аз се прекланям пред техния принос за въздигането ни като народ, за утвърждаването на нашето национално самочувствие - условие, без което европейската ни битност не би била пълноценна.
Авторът