Момчето на англичанина - Гай Вандерхейг

Момчето на англичанина
Автор: Гай Вандерхейг
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-09-30
Нашата цена: 9.08 лв
 

Роман за власт, бруталност и преследване на мечтите, в чийто център е завладяващата история на един млад човек, понесен от течението на живота. Силна, провокираща и разтърсваща, книгата е написана впечатляващо и образно. Романът свързва по блестящ начин Холивуд от най-екстравагантната му епоха, когато той се превръща в световна индустрия, с едно от най-кървавите и жестоки събития в Дивия запад – клането при Сайпръс Хилс.

Хари Винсънт очаква големия си шанс за пробив в киноиндустрията на Холивуд през 20-те години. Шансът се появява неочаквано в лицето на самия бос – господин Чанс, собственик на студиото “Бест Чанс Пикчърс”. Водещ уединен живот, той е последовател на Дейвид У. Грифит – режисьора, за когото твърдят, че е създал визуалния език на киното. На Чанс му е писнало от захаросания кич, който сервират другите студия, и мечтае да създаде великия американски филм. Но се нуждае от тема. Залагайки на интуицията си, той е избрал скромния Хари Винсънт за осъществяване на грандиозните си планове. Хари смята, че това е златна възможност да докаже способностите си, и се заема с ентусиазъм с поставената му задача. А тя е да открие легендарния Шорти Макаду – един от последните истински каубои на Дивия запад.

Лос Анжелис е пълен с бивши каубои – екстравагантни същества, които обичат камерата и са дошли в Холивуд, за да изкарат лесни пари като статисти. Но Шорти Макаду е просто истински – уморен от битките ветеран, който има да разкаже една необикновена история, свързана с едно от най-големите кръвопролития в Дивия запад. Само обаче ако Винсънт успее да изтръгне от него тази история. Търсенето се оказва не от най-лесните – почти като да гониш призрак. Авторът го описва с езика на създателите на Холивуд – смел, нахакан и груб.

Хари Винсънт има късмета на начинаещия и успява да намери Шорти Макаду. Това обаче за него се превръща в началото на история, която ще преобърне живота му. Разговорите с Шорти Макаду го карат да преосмисли собствения си живот, да преоцени стойностните неща във взаимоотношенията си с другите и да избере пътя, който ще му донесе вътрешен покой, а не слава.

Шорти Макаду цял живот е бягал от чувството за вина, което един ужасяващ спомен от детството му е оставил завинаги у него. През целия си съзнателен живот той се е опитвал да се противопоставя на унижението във всичките му форми. Това му създава много врагове, но и му донася много уважение. Затова Шорти Макаду е легенда.

Когато решава да разкаже живота си пред Хари Винсънт, Шорти Макаду мисли, че това е начин да поиска и да получи прошка за престъплението, в което е станал съучастник на младини. Изповядвайки най-скритите кътчета на душата си, той търси вътрешно пречистване, избавление от кошмара, помирение със самия себе си. Филмът, в който се превръща, няма нищо общо с истинските факти и с важните послания от живота на каубоя. Шорти Макаду изживява най-голямото унижение в живота си, но това, което е най-страшно за него, е, че става причина за поругаването на паметта на едно четиринайсетгодишно момиче.

Какво ще предприеме, за да поправи всичко това?

За стила на автора:

Романът е написан с великолепен език – наситено и образно. Има разтърсващи епизоди, описващи невероятни жестокости. Една жестока картина представя белите “джентълмени” как стрелят от парахода по преминаващо стадо бизони и изпълват реката с трупове и кръв. За Вандерхейг такива хора са варвари и диваци. Цивилизацията не може да съществува в тяхната пустош.

Разгръща се и паралелна линия на сюжета, претворена в един изключителен, Уолт-Уитмъновски стил, изпълнен с детайли и с жаргона на Дивия запад. В нея се разказва за Момчето на англичанина (младеж без име), който през 1883 г. с една банда ловци на вълци преследва индианци, откраднали конете им.

Има и трета сюжетна линия (в първата и последната глава), герой в която е Добрия човек, индианец от племето асинибойни, който, воден от един сън, открадва конете и ги отвежда през пустошта в дома си.

Англичанинът, на който момчето носи пушките, се разболява и умира. Шотландецът, който се опитва да се държи цивилизовано, най-накрая полудява, когато вижда своите бели събратя стръвно да поглъщат сурово месо и кръв от току-що издъхналия бизон. Отблъскващата тайна, която кара Шорти да не иска да разкаже своята история, се оказва извращение, извършено не от индианците, както се е надявал кинобосът Чанс, а от белите. Излишно е да се споменава, че не така са разказани събитията във филмовата версия.

Гай Вандерхейг симпатизира на индианския народ. Неговите индианци са благородни, изтънчени, живеят в съзвучие с природата. Всичко, което край тях се опошлява, може да бъде отдадено на влиянието на белите – пиянството, загубата на духовната им мощ и земите им.

“Момчето на англичанина” сякаш е огледален образ на амбицията на Чанс - да бъде създаден великият американски роман.

Критически отзиви за книгата:

Велик роман за власт, бруталност и преследване на мечтите. Изключително четиво!
“Таймс”

Една прекрасно разказана история, литература от най-висока класа, която дискутира вечни човешки теми.
“Уинипег Сън”

Това е велика книга, засенчваща “Английският пациент”.
“Глоуб енд Мейл”

Великолепен език, великолепни диалози, великолепни герои и великолепна история, която е разтърсваща! Чакайте, докато Холивуд разбере за нея.
“Индипендънт”

Неограничените възможности на киното да пренапише историята е завладяващата тема, която задвижва този проникновен роман. Канадският автор безпогрешно и умело я поставя.
“Ентъртейнмънт Уикли”

Гай Вандерхейг жонглира със стилове и истории с умението на майстор. Нито миг скука!
“Файненшъл Поуст”

Великият канадски уестърн!
“Канадиан Форум”

Голяма, велика книга за историята и истината в нея, за жестокостта и лъжите в живота ни. Наистина предизвикателно четиво!
Джорджия Стрейт

Вандерхайг се показва като един прекрасен стилист.
“Отава Ситизън”

Историята за Момчето на англичанина и неговото пътуване към ада и обратно е изключително вдъхновяваща.
Тимоти Финдли

Приключенска история, която не можеш да оставиш, и съдържаща велики прозрения за цивилизацията ни.
“Торонто Сън”

Епос с дълбоко съдържание, който с вдигнати знамена минава през всяко изпитание, на което може да бъде подложена всяка отлично разказана история.
“Стар Финикс”

Героите и пейзажът се запечатват в съзнанието на читателя с език, който е едновременно богат и стряскащ.
“Букселър”

Невъзможно е да не се възхитиш на умението, с което Гай Вандерхейг пресъздава два съвсем различни свята: Холивуд от славните му години и канадския Див запад с несравнимата му природа и неговите първични хора.
“Сънди Телеграф”

Просто великолепен роман. Чудесен писател. Велико постижение. Неустоим роман.
Ричард Форд

Добрите романи за историята, противопоставени на историческите романи, понякога могат да ни се струват толкова съвременни, колкото и тези за съвременността.
Ръсел Селин Джоунс

Белите са истинските диваци. Цивилизацията не може да просъществува в тяхната пустош.
Коул Мортън

На романа може да се погледне като на историческо разследване – как и къде се пише историята. Този проблем е поставен чрез умелото противопоставяне на събития от два различни времеви периода.
“Ню Йорк Таймс Бук Ревю”

За автора

Гай Вандерхейг е роден в Естерхази, Канада през 1951 г. Автор е на 4 романа, 3 сборника с разкази и 2 пиеси. С “Момчето на англичанина” печели най-големите литературни награди в Канада – Наградата на генерал-губернатора за художествена литература, на Саскачюан за художествена проза и за книга на годината. Романът е финалист за “Гилър” и за особено престижната международна награда ИМПАК (Дъблин, Ирландия).

Гай Вандерхейг е професор по английски език в СТМ Колидж. Смятан е за един от най-талантливите автори в Америка. С първия си сборник разкази Man Descending още 32-годишен е удостоен с наградата на генерал-губернатора на Канада и е един от малкото творци, печелили два пъти тази висока награда.

Романите му са преведени и издадени на много езици. “Момчето на англичанина” е първата среща на българския читател с творчеството му