Каменната жена - Тарик Али

Каменната жена
Автор: Тарик Али
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-10-03
Нашата цена: 8.65 лв
 

Всяко лято, когато жегата и скуката нападнат Истанбул, семейството на високопоставения служител и доверено лице на султана Искандер паша се премества в прекрасното си имение на брега на Мраморно море. Така започва и лятото на 1899 г., но този път лятната почивка е по-различна. Искандер паша получава инфаркт и това е поводът да се събере цялата фамилия. След няколко години в немилост, поради неравностойния си брак с обикновен училищен инспектор, при това грък, се завръща и дъщерята Нилофер.
Мистериозна фигура в скалите, естествено изображение на езическа богиня или творение на древен майстор, Каменната жена е свидетел на изповедите на близките на пашата. На нея те доверяват любов, страст, ревност, намерения за кръвно отмъщение и дълбоко пазени семейни тайни.
Така чрез разказите на героите читателят се озовава в света на турско аристократично семейство от края на XIX в., когато колапсът на най-голямата ислямска империя за всички времена изглежда необратим под натиска на Великите сили и борбата на прогресивната прослойка от турското общество за европеизация на страната.