Владимир Соловьов. Съчинения в 5 тома. Том 1. Кризата на западната философия - Под редакцията на проф. д-р Исак Паси

Владимир Соловьов. Съчинения в 5 тома. Том 1. Кризата на западната философия
Автор: Под редакцията на проф. д-р Исак Паси
Обем: 804 стр.
Формат в мм.: 150х215
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2006-10-06
Нашата цена: 18.20 лв
 

От огромното, многотомно литературно наследство на Владимир Сергеевич Соловьов - един от най-продуктивните писатели в цялата история на световната философия - тук са подбрани само десет философски, естетически и критически есета в общо нищожен брой страници в сравнение с цялото. Но ако е вярна максимата ex ungue leonem, по нокътя се познава лъвът, мисля, че и тук подбраните от мен есета на Соловьов ще дадат на българския читател достатъчно ясна представа за монументалното дело на действителния родоначалник, основоположник на онова наистина блестящо направление (школа) в историята не само на руското, но и без преувеличение на световното духовно развитие, традиционно обозначавано като руски религиозен ренесанс.
Да, именно Владимир Соловьов е в началото на това духовно движение, макар че, както обикновено се случва в духовната история, едни или други предпоставки, едни или други предшественици, в едно или в друго отношение винаги и навсякъде могат да се намерят.
Но в случая със Соловьов, за разлика от почти незабележимото начало на други, оказали се по-късно също могъщи духовни школи, има още един колкото биографичен, толкова и идеологичен факт, който ознаменува забележителното начало на прославеното духовно движение.
Едно историческо събитие, разтърсило цяла Русия - убийството на император Александър II на 1 март 1881 г. - става косвена причина за крайно неблагоприятен поврат в живота на Соловьов. През същия този месец март, на 28-и, воден от принципни съображения, той чете публична лекция против смъртното наказание като несъвместимо с християнския морал, призовавайки направо срещу екзекуцията на цареубийците и искайки от новия император Александър III да помилва убийците на баща си.
Според Соловьов светската власт, държавата, ако тя е християнска, не е цел сама за себе си, а има смисъл единствено като подготовка към небесното, към Божието царство и затова, за разлика от езическата държава, която се ръководи от отмъщението (око за око), християнската има за свой висш принцип евангелското всеопрощение (обичай ближния си).