Забранените евангелия. Протоевангелие от Иаков -

Забранените евангелия. Протоевангелие от Иаков
Автор:
Обем: 68 стр.
Формат в мм.: 115х160
Издател: ИК "Гуторанов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-10-23
Нашата цена: 3.64 лв
 

Ориген споменава през 200 г. “Книга на Иаков” (или “Протоевангелие от Иаков”), като заявява, че „братята Господни са били синове на Иосиф от предишна съпруга". Това засега е най-ясното доказателство, че евангелието е било написано преди втори век.
Книгата е достигнала до нас в гръцкия оригинал и в няколко източни варианти, най-старият от които е сирийският. Интересно е, че няма запазена латинска версия на текста, макар че откриваме сюжета в разширена и видоизменена форма на Евангелие от Лъже-Матей. Такава латинска версия обаче трябва да е съществувала, след като книгата заедно с други апокрифи е била осъдена с Гелазийския декрет.
Евангелието е написано от името на Иаков, брат на Исус и син на Иосиф от първия му брак.
Най-ранният текст е открит на египетски папирус и е издаден през 1958 г. (Папирус от Бодмер).
Книга на Иаков е едно от няколкото оцелели евангелия от детство Исусово, които дават представа за литературата, създавана от това време, за да задоволи глада на ранните християни за повече детайли от ранния живот на техния Спасител. На гръцки жанрът евангелие от детството е определен като protevangelion, протоевангелие, т.е. описващо събития, предхождащи събитията в каноничните евангелия.