Съзаклятието на кралицата. Интриги и власт в двора на Катерина Медичи - Лоренцо Медичи

Съзаклятието на кралицата. Интриги и власт в двора на Катерина Медичи
Автор: Лоренцо Медичи
Обем: 286 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-11-16
Нашата цена: 9.10 лв
 

Лоренцо Медичи е роден в Милано. Потомък е на прочутата италианска фамилия, от която произлиза и кралица Катерина Медичи. Завършил е икономика в Швейцария и история на изкуството в САЩ. Живее в Барселона, където води множество радио и телевизионни програми. През целия си съзнателен живот събира исторически материали, документи и сведения за знатните си прадеди, владели някога почти цяла Европа.

Дворецът Блоа, 5 януари 1589 г. Великата Катерина Медичи, „Италианката" от най-известната и влиятелна флорентинска фамилия, племенница на папи, кралица на Франция, майка на трима крале, е на смъртния си одър. Могъщата някога жена, свикнала да заповядва и да й се подчиняват, за пръв път не е господарка на събитията. Докато чака своя край, спомените я връщат към заговори, интриги, изневери, машинации, лъжи и манипулации на властта в кралския двор и особено към събитието, оставило дълбок отпечатък върху нея и историята - трагичната Вартоломеева нощ. Поданиците й я смятат за магьосница и единствено отговорна за касапницата над хугенотите.
В романа на Лоренцо Медичи, очернената и обгърната от страховити легенди, Катерина Медичи е представена като умна, образована, изискана личност и жена - ценител на парфюмерийното изкуство, но и суеверна владетелка, прибягваща редовно до услугите на астролози, включително и Нострадамус. Образът й е значително по-богат от втълпяваните досега клишета. Именно затова авторът се опитва да я реабилитира и покаже положителните й качества, останали скрити за нас.