Червената майка. Красив Щит, свещена жена на враните - Франк Линдерман

Червената майка. Красив Щит, свещена жена на враните
Автор: Франк Линдерман
Обем: 254 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Шамбала"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-11-30
Нашата цена: 9.10 лв
 

Публикувана за пръв път през 1932 г. като "Червената майка", тази книга, станала с времето класическа, е едно от първите писмени свидетелства за живота на индианците, видян през погледа на жена.
Красив Щит разказва своята история на автора с помощта на преводачка и езика на знаците. Лечителката на Враните е една от малкото, които си спомнят времената преди идването на белия човек и изчезването на бизоните. Тя говори за игри и кукли, за детството на индианските деца, за задълженията на момичетата и жените- изграждането на типитата, обработването на кожите, брането на плодове, изравянето на корени, готвенето. От разказа й научаваме за ухажването и брака, раждането и отглеждането на деца, вещите сънища, грижата за болните, опасностите и радостите да бъдеш жена сред мъже, чийто живот преминава в лов и битки.

Франк Б. Линдерман, роден в Охойо през 1869 година, заминава през 1885 в Монтана. Прекарва юношеските си години като трапер, ловец и каубой и води живот, тясно свързан с Враните и други индиански племена. Сред другите му книги особено известна е "Много Подвизи, Вождът на Враните".