Съд на Европейските общности. Избрани решения. Том 1 (от №1 до №60) - Подбор Албена Димитрова

Съд на Европейските общности. Избрани решения. Том 1 (от №1 до №60)
Автор: Подбор Албена Димитрова
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Албабул"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-12-01
Нашата цена: 21.84 лв
 

За разлика от обичайните международни договори държавите-членки на Европейския съюз с Договора за Европейската общност са създали собствен правен ред, който е обвързващ за техните правни субекти. Съдът на Европейските общности е компетентен за последната инстанция и за задължителното тълкуване на този правен ред.

Книгата в никакъв случай не претендира за пълнота. Преведени и отпечатани са преди всичко само онези решения на Съда на ЕО, чието познаване е от значение за основните публично-правни знания. Освен това става дума за ръководни решения на Съда на ЕО, на които съдебната практика постоянно се позовава, така че е целесъобразно да бъдат обхванати в няколко удобни за употреба томове. Настоящият първи том обхваща 60 решения на Съда на ЕО наред с основни процесуалноправни разпоредби на този съд. Следващият втори том ще бъде публикуван в следващите няколко месеца.

Чрез използването на оригиналното номериране на отделните параграфи от тях може да се цитира като от официалното издание на Сборника „Решения на Съда на ЕО". Публикуваните решения са представени допълнително в хронологичен ред в отделен списък, за да бъде улеснено търсенето на отделните решения по номера на делото. От друга страна, систематичното подреждане на решенията на Съда на ЕО бе счетено за неуместно, тъй като тези решения по правило съдържат важни принципни показания по съвсем различни формални и материални аспекти на правото на Общността. Прочитането на решенията по желание в хронологичен ред освен това може да даде представа за постоянното и поетапно развитие и разгръщане на правния ред на Общността. За целта в края на първи том се публикува таблица за съответствието в номерацията на отделните разпоредби от Договора за Европейския съюз и от Договора за създаване на Европейската общност съгласно член 12 от Договора от Амстердам.

Същевременно настоящият сборник от решения на Съда на ЕО е замислен и като помощно средство за систематично изучаване на правораздаването в Общността. На тази цел служат ключовите думи към решенията, които насочват вниманието на читателя към най-важните проблеми и въпроси в съдържанието на отделното решение. Ползването на представените решения предполага основни знания в областта на правото на Общността и в частност знания за развитието на основните договори (Рим - Маастрихт - Амстердам - Ница) на Общностите в хронологичен и съдържателен аспект, като следва винаги да се имат предвид преименуването на отделните договори и съответствията в номерирането на отделните разпоредби от тях.

Настоящото издание представя извадки от основните факти и обстоятелства по съответното дело и етапите от производството, след това основните мотиви на Съда и накрая основната част от постановеното решение. Тази съкратена форма на превод и съответно представяне на избраните решения на Съда на ЕО е продиктувана от практически съображения, които ограничават реалната възможност на едно издателство да публикува всички такива решения в пълната им редакция. От друга страна, съкратената форма на публикуването им позволява представянето на онези решения на Съда на ЕО, които маркират нормотворческия принос на Съда за развитието на правото на Общността.

Книгата съдържа и девет процесуалноправни разпоредби на Съда на ЕО. Те съдържат указания на Съда на ЕО относно изискванията му към внасянето на молби за преюдициално решение от националните съдилища, към процесуалните представители на участниците в производството пред този съд, към страните в това производство, към исковете и жалбите пред Съда на ЕО и други изисквания.

Тази книга е ценен ориентир за начина на функциониране и методите на тълкуване на Съда на ЕО, за взаимоотношенията между този съд и националните съдилища, за способите на сезиране на Съда на ЕО и за ролята му, закрепена в Договора за Европейската общност като „пазител на правото на Общността", допринасяща в значителна степен за постоянната и задълбочаваща се европейска интеграция. Повече отколкото във всяка друга област на българското юридическо образование тази специална казуистична характеристика на правото на Общността изисква много точно познаване на основната съдебна практика.

В този смисъл настоящата книга е адресирана както до практикуващите юристи, така и до студентите по прано и европейска интеграция, магистратите, представителите на изпълнителната и законодателната власт, експертите по адаптиране на българското право към правото на Общността и до всички лица, които не се занимават с правото на Общността като цяло, но желаят да сезират Съда на ЕО със специален въпрос.
Албена Димитрова