Чарли П - Ричард Калич

Чарли П
Автор: Ричард Калич
Обем: 184 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-01-05
Нашата цена: 7.28 лв
 

Поредица Литературни звезди

РИЧАРД КАЛИЧ е от съвременните американски писатели, носител на наградата „Литература на Новия век”. Удостоен е с редица литературни награди и е финалист сред номинираните за наградите „Пен/Фокнър”, „Хемингуей” и „Пулицър”. Романите му са издадени в: Русия, Франция, Англия, Швеция, Германия, Израел, Испания, Дания, Холандия и Япония.

Ричард Калич и брат му Робърт са продали свои сценарии на „Холивуд Пикчърс”, „Шутинг Галъри” и „Брукхаймер филмс”. Работили са върху трилър с „Питърс Ентъртейнмент”. Понастоящем Боб и Дик претворяват два от ръкописите си във филми и подготвят трети сценарий. Неотдавна братя Калич станаха партньори с Бари М. Озбърн, известния продуцент на „Матрицата” и „Властелина на пръстените”.

Въпросът не е в това да знаеш колко е часът, а да си наясно какво да правиш с времето. Догодина вместо да съм дребна риба в морето, ще бъда едра риба в езерцето.
Чарли П

В романа си Чарли П Ричард Калич ни представя единствен по рода си, уникален, комичен и странен обобщен образ на малкия човек, налудничава фигура на мъжа-дете – вечния юноша, който може да бъде забелязан на всеки ъгъл. Подобно на други велики американски икони като Бабит на Синклер Луис, Ал на Ринг Ларднър и Форест Гъмп, Чарли П постига дълбочината на съотношението между измислено и реално и ни предоставя герой, който е асоциален и отчужден, но същевременно е и в корените на Американската мечта.

Коя е основната сила на този не толкова известен автор в сравнение с по-продаваемите му и прочути събратя; с онези „уж” романисти, които създават чистички, леки романи, лесни за преглъщане, познати до болка и напълно предсказуеми?

Романите на Калич са най-доброто в съвременната проза. “Чарли П” е абсурден до крайност, предизвиква отчаяние и усмивка, макар читателят да е завладян от най-неподправен ужас – когато разбере на какво се смее – и това е зловещата истина под обвивката на нелепостта и преднамерената опростеност. Прибавете хирургически точен език, блестяща индивидуалност и изумително „черно” въображение: напълно възможно е Ричард Калич да се превърне – защо не? – в жив класик.

Романът е изпълнен с алюзии към други произведения за неудачници, като „Победителят и люлеещото се конче” от Д. Х. Лорънс, „Нос” от Гогол или „Синият ангел” от Хайнрих Ман. Антигероят от заглавието в действителност е не-герой, защото не прави абсолютно нищо и може да бъде Всеки, който като повечето от нас се страхува да поема рискове, да живее живота си. Като отказва да участва в играта, Чарли П отказва да живее живота си. Не постига абсолютно нищо. Счита се за велик любовник, но никога не се е любил. Въобразява си, че е велик романист, но твърди, че романът е мъртъв, което обяснява защо е само „драскач в белетристиката”, притежава изключително богата библиотека, но е прочел нито една книга. Чарли П може да бъде всеки… На този свят съществуват и Вечни Неудачници. Ричард Калич умело ни разказва тяхната история. И когато в края на романа героят му, погребан по лице, се усмихва в ковчега си, ние също се усмихваме, защото сме събратя по несрета.

Очевидно е, че колкото и да напъваме въображението си, разказаното в “Чарли П” не може да се приеме като реалистично, но не е и упражнение по абсурд в името на абсурда. През цялото действие авторът се бори с трудната задача да балансира реалистичното спрямо фантастичното по такъв начин, че читателят да преминава от едното в другото царство, като всяко запазва специфичния си чар. В резултат Чарли П остава истински и предизвиква съчувствие. Произведението прекрасно се вплита в съвременната нова вълна фабулна литература. Но докато редица автори използват създаването на фантастична обстановка, за да разбулят по индиректен начин странностите на съвременната култура, Калич си поставя по-голяма цел. Той представя ситуация, в която човек е в пълна дисхармония със собствената си култура, но въпреки това не желае да изостави Американската мечта. Именно това напрежение между мечта и реалност в „Чарли П” предизвиква болезнени, но и радостни усещания.

Романът изследва припокриването между обеднелия истински живот и богатите, но въображаеми преживявания. В същото време обаче, какво е въображението, ако не всичко, което имаме?

Изящната проза на Калич е съвършеното огледало на изменчивата душевна нагласа на Чарли П: изпълва се с атмосфера и романтизъм, когато Чарли отива на първата си среща; свежда се до отривисто напрежение, когато Чарли отчаяно претърсва дома си в издирване на себе си; използва „сериозни” думи, когато разказвачът се опитва да обясни несъществуващи действия и състояния на духа на Чарли. В пълно съответствие много от мислите, разбиранията и мненията на Чарли П са сведени до фрази и лозунги, които обикновено се срещат върху смешни тениски, защото често това е дълбочината, до която достигат мислите му. Изброяване на хиперактивни действия изпъстрят деянията на героя, когато се оплаква от българската арфистка и влиянието й върху неговия портфейл, или когато Чарли решава да научи всичко, което трябва да се знае за жените, а после се изолира от тях и барикадира дома си.

Както повечето добри автори на комични романи, Калич майсторски умее да поддържа равновесие на ръба на пропастта, която определя дали да съчетае забавното с мрачното и създава напрежението, при което всеки момент положението наистина може да стане критично. В „Чарли П” той умело е постигнал комбинацията от необикновен роман и незабравим герой – предводител и кръвно сроден с онези, които страдат от самота и неспособност да доведат нещата докрай.

Освен че е забавен, ексцентричен и игрив, “Чарли П” е сложно повествование за човешката вяра в себе си и, като цяло, за човешкото разбиране за себе си.
“Американ Бук Ривю”

“Чарли П” е изпълнен с енергия, очарователно сардоничен, мрачен, без да е потискащ, игрив и много приятен за четене роман.

“Пъблишърс Уикли” Историята на Чарли П е историята за нашето ежедневие. “Дейли Мирър”